29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2019»: Αρχιμανδρίτης Μάρκελλος Καμπάνης

Αγαπήστε τους ιερούς ναούς που αναπτερώνουν μέσα μας το πνεύμα της προσευχής. Αυτό σας ζωογονεί, σας ανυψώνει στον ουρανό και σας αξιώνει να προγεύεσθε την γλυκύτητα του παραδείσου.

Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 30 Μαρτίου, παραμονή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο  Αρχιμανδρίτης Μάρκελλος Καμπάνης, ο οποίος και μίλησε στους πιστούς.

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Αρχιμανδρίτης Μάρκελλος Καμπάνης

Ο π. Μάρκελλος, αξιοποίησε στον λόγο του, ένα κείμενο του Οσίου Θεοφάνη του Έγκλειστου, σχετικό με την προσευχή.

Στο κείμενο, ο Όσιος παρομοιάζει την πορεία του Ισραηλιτικού λαού προς την Χαναάν, με την πορεία των χριστιανών προς τους ουρανούς.

Οι Ισραηλίτες προχωρούσαν, σύμφωνα με την εντολή του Θεού, χωρισμένοι σε φυλές. Τρεις στην εμπροσθοφυλακή, τρεις στην οπισθοφυλακή, τρεις βάδιζαν αριστερά και τρεις δεξιά, ενώ στο κέντρο βρίσκονταν η Σκηνή του Μαρτυρίου.

Κατά παρόμοιο τρόπο, συνέχισε, στην πορεία μας προς τον ουρανό και στην προσπάθεια μας για μια ολοκληρωμένη και ευάρεστη προσευχή μέσα στο ναό, τρεις αρετές πρέπει να προπορεύονται, τρεις να ακολουθούν και ανά τρεις να μας συνοδεύουν στα πλάγια. Στο κέντρο πρέπει να υπάρχει μια υψηλή πνευματική κατάσταση, ανάλογη με την Σκηνή του Μαρτυρίου, που είναι το Άγιο Ποτήριο.

«Οι τρεις αρετές που προπορεύονται είναι η πίστη ότι ο Κύριος κατοικεί στο ναό και εκδηλώνει το ενδιαφέρον Του προς εμάς, η ελπίδα ότι θα εκπληρώσει τα ωφέλιμα αιτήματα των προσευχομένων και  η αγάπη προς το ναό.

Η οπισθοφυλακή της πνευματικής μας πορείας, είναι οι σωματικοί κόποι που καταβάλλονται στην προσευχή.

Ο κόπος της προσέλευσης στις ακολουθίες, ο κόπος της παραμονής στο ναό και ο κόπος της ευλαβικής συμμετοχής χωρίς άτακτες κινήσεις, περίεργα βλέμματα, συνομιλίες και ρεμβασμούς».

Οι τρεις αυτοί κόποι, ενισχύουν το πνεύμα της προσευχής. Και αντίστροφα, το πνεύμα της προσευχής, τονώνει, ανακουφίζει και εμψυχώνει το σώμα, στην αντιμετώπιση των κόπων.

Στην δεξιά πλευρά της πνευματικής μας πορείας, πρέπει να τοποθετήσουμε τρεις θετικές προσπάθειες. Την προσπάθεια να ζήσουμε την παρουσία του Θεού, την προσπάθεια να κατανοήσουμε όσα διαβάζονται ή ψάλλονται ή τελούνται μέσα στο ναό και την προσπάθεια να ειρηνεύσουμε με όλους τους ανθρώπους, ακόμα και με τους εχθρούς.

Στην αριστερή πλευρά, θα τοποθετήσουμε τρεις αρνητικές προσπάθειες. Την προσπάθεια να μην επιτρέψουμε τον μετεωρισμό του νου, την προσπάθεια της απαλλαγής από τις βιοτικές μέριμνες και την προσπάθεια αποδεσμεύσεως από οποιαδήποτε δουλεία ή εμπάθεια που αιχμαλωτίζει την ψυχή.

Και ολοκληρώνοντας ο π. Μάρκελλος την αναφορά του στο κείμενο του Οσίου Θεοφάνη, τόνισε:

«Χωρίς προσευχή δεν υπάρχει αληθινή ζωή και σωτηρία. Υπάρχει χαμοζωή και απώλεια. Αγαπήστε τους ιερούς ναούς που αναπτερώνουν μέσα μας το πνεύμα της προσευχής.

Αυτό σας ζωογονεί, σας ανυψώνει στον ουρανό και σας αξιώνει να προγεύεσθε την γλυκύτητα του παραδείσου.

Είναι εχθρός του εαυτού του όποιος απομακρύνεται από τους ναούς, όποιος δεν επιδιώκει τον όσο το δυνατό συχνότερο εκκλησιασμό και όποιος δεν προσεύχεται μέσα στο ναό, όπως πρέπει».

Related posts