28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Αρχιμ. Ιερόθεος Βαμβακάρης

Μας λέει ο Άγιος Γρηγόριος, ότι είναι πολύ ωραίο να είμαστε φίλοι και να ακούμε τον Λόγο του Θεού, φίλοι στο να βλέπουμε τον Θεό. Αλλά, λίγοι είναι αυτοί που είναι φίλοι στις αρετές.

Στην 2η θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Β’ Κυριακή των Νηστειών, 4 Μαρτίου, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Βαμβακάρης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Ιεροθέου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 20η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Βαμβακάρης

Συνεχίζοντας την πορεία την πνευματική της συναντήσεως μας με τον Αναστάντα Ιησού Χριστό, η Εκκλησία την Β’ Κυριακή των Νηστειών, μας παρουσιάζει την ευαγγελική περικοπή με την θεραπεία του παραλυτικού, σημείωσε στην έναρξη του λόγου του ο π. Ιερόθεος.

Πως μας προετοιμάζει αυτό το ευαγγελικό ανάγνωσμα σε αυτήν την περίοδο, για να φτάσουμε στην Ανάσταση του Κυρίου, αναρωτήθηκε. Για ποιο λόγο η Εκκλησία βάζει αυτήν την Κυριακή ένα θαύμα του Κυρίου κι όχι κάποια άλλη περικοπή;

Κι έρχεται ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που τιμά η Εκκλησία μας αυτήν την Κυριακή, να εξηγήσει αυτήν την ευαγγελική περικοπή και να δώσει έμφαση σε δύο πράγματα αυτής της περικοπής.

«Πρώτα, μένει ο Άγιος στο ότι μαζεύτηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι να ακούσουν και να δουν τον Ιησού. Αλλά όμως φτάνει αυτό; Φτάνει δηλαδή να είμαστε φίλοι και ακροατές του Λόγου του Θεού; Φτάνει μόνο να ερχόμαστε στην Εκκλησία και να βλέπουμε τον Κύριο μέσα από την θεία Λειτουργία;

Όχι, απαντάει. Αυτό το έκαναν όλοι όσοι είχαν μαζευτεί στην Καπερναούμ. Όμως τέσσερεις ξεχώρισαν, εκείνοι που σήκωσαν τον συνάνθρωπο τους πάνω στους ώμους για να τον πάνε κοντά στον Χριστό.»

Μας λέει ο Άγιος, ότι είναι πολύ ωραίο να είμαστε φίλοι και να ακούμε τον Λόγο του Θεού, φίλοι στο να βλέπουμε τον Θεό. Αλλά, λίγοι είναι αυτοί που είναι φίλοι στις αρετές.

Και οι συγκεκριμένοι τέσσερεις άνθρωποι είχαν την μεγάλη αρετή της αγάπης. Κι εκείνοι ήθελαν να ακούσουν και να δουν τον Ιησού. Σκέφτηκαν όμως ότι υπάρχει κι ο αδελφός τους ο παραλυτικός και γι’ αυτό πηγαίνουν και τον παίρνουν.

Η τόση μεγάλη τους αγάπη, τόνισε ο π. Ιερόθεος, προσπερνάει και το πρόβλημα που συναντούν. Οι άνθρωποι που είχαν πάει να δουν και να ακούσουν τον Ιησού, δεν άνοιξαν δρόμο για να περάσουν οι τέσσερεις με τον παραλυτικό.

Η αρετή της αγάπης τους έδωσε την δύναμη να εφεύρουν λύση στο πρόβλημα τους, ανοίγοντας την σκεπή του σπιτιού στο οποίο βρίσκονταν ο Κύριος και κατέβασαν το κρεβάτι.

Κι εκεί βλέπουμε το θαύμα. Ο Ιησούς συγχωρεί τις αμαρτίες του παραλυτικού και τον θεραπεύει.

Και λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, να αντικαταστήσουμε τους τέσσερεις ανθρώπους με τέσσερεις καταστάσεις της ψυχής μας, της παραλυτικής. Γιατί παράλυτοι είμαστε όλοι. Όλοι έχουμε μέσα μας την ασθένεια της αμαρτίας, της φθοράς και των παθών μας.

Υπάρχουν οι τέσσερεις άνθρωποι οι οποίοι θα μας βοηθήσουν, λέει ο Άγιος. Είναι οι τέσσερεις καταστάσεις που πρέπει να αποκτήσει ο άνθρωπος.

Και παρουσιάζοντας αυτές τις τέσσερεις καταστάσεις, ολοκλήρωσε τον λόγο του:

«Να καταλάβει ο άνθρωπος τον εαυτό του, την αμαρτωλότητά του, να δεχθεί εσωτερικά ότι κι εκείνος πάσχει. Είναι η αυτομεμψία, να μέμφεται ο άνθρωπος τον εαυτό του για τις αμαρτίες και τα πάθη του.

Το δεύτερο βήμα είναι η εξαγόρευση αυτών των αμαρτιών και των παθών, με το μυστήριο της εξομολογήσεως.

Το επόμενο είναι να προσπαθήσει να μην ξαναπέσει σε αυτήν την αρρώστια την οποία είχε.

Και τέλος, χρειάζεται την βοήθεια του Θεού και αυτή έρχεται μέσα από την προσευχή, όπου ενώπιον του Θεού καταλαβαίνουμε όλοι μας πόσο μικροί είμαστε και ζητάμε το έλεος και την βοήθεια Του.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts