26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2017»: POLIS Ensemble

Σε μία από τις ομορφότερες μελωδικές βραδιές, του φετινού προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», το μουσικό σχήμα POLIS Ensemble παρουσίασε την πρώτη του, ομώνυμη δισκογραφική δουλειά, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Το ρεπερτόριο του σχήματος αφορά κυρίως στις λόγιες μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα συνθέσεις της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής και της Οθωμανικής κλασσικής μουσικής, ανώνυμα τραγούδια και σκοπούς της περιοχής.

Το ΠOLIS Ensemble ιδρύθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 (αρχικά ως «Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΠΟΛΙΣ»). Μέχρι τον Ιούλιο του 2014, το συγκρότημα συμμετείχε σε μια σειρά από μουσικά φεστιβάλ (Πάτμος, Σάμος, Πάτρα, Καστοριά,) συνοδεύοντας άλλοτε την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών  και άλλοτε σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, η Αρετή Κετιμέ, η Θεοδοσία Στίγκα και η Νεκταρία Καραντζή.

Κατόπιν, η μετονομασία του σχήματος σε POLIS Ensemble συνοδεύτηκε από έναν κύκλο εμφανίσεων εντός (Πέραν, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ωδείο Αθηνών), αλλά και εκτός Αθηνών (Αγαθονήσι, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη). Κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτής περιόδου, το POLIS Ensemble είχε ευκαιρία να συμπράξει με εξαιρετικούς καλλιτέχνες (Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μάνος Αχαλινωτόπουλος) καθώς και να ηχογραφήσει με τον τραγουδιστή Ζαχαρία Καρούνη και τον συνθέτη Χρίστο Τσιαμούλη.

Στο POLIS Ensemble συμμετέχουν:

Νίκος Παραουλάκης νέυ,

Γιώργος Κοντογιάννης λύρα,

Θεόδωρος Κουέλης κοντραμπάσο,

Μανούσος Κλαπάκης κρουστά,

Στέφανος Δορμπαράκης  κανονάκι, τραγούδι,

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης πολίτικο λαούτο, τραγούδι.

 

ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ο Νίκος Παραουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1977. Το 1995 εγκαθίσταται στην Αθήνα για να ακολουθήσει μουσικές σπουδές. Μαθητεύει στα Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη) με τους Παναγιώτη Αδάμ, Ιωσήφ Παπαδάτο και Βασίλη Φόστερ, στην κλασική κιθάρα με τον Θανάση Κουμεντέρη & στην jazz κιθάρα με τον Γιώτη Σαμαρά. Από το 2000 ασχολείται περισσότερο με τις «ανατολικές μουσικές παραδόσεις». Διδάσκεται νέυ από τους Ömer Erdoğdular και Χάρη Λαμπράκη. Συνεργάζεται – δισκογραφικά και επί σκηνής – με πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και μουσικούς (Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Ορφέα Περίδη, Haig Yazdjian, Αντώνη Απέργη, Marta Sebastyen, Χαρούλα Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Λιζέτα Καλημέρη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Βασίλη Σκουλά, Νίκο Κυπουργό). Το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 διδάσκει νέυ στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής) στην Άρτα. To 2014 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Από το φως και το σκοτάδι που αποτελείται από δεκατέσσερα τραγούδια, τη σύνθεση των οποίων υπογράφει ο ίδιος σε στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Η κρητική του καταγωγή (Ανώγεια Ρεθύμνου) τον έφερε από πολύ νωρίς κοντά στη λύρα και το μαντολίνο.ας από τον Βαγγέλη Καρίπη998), Κμαιλ Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου, από όπου αποφοίτησε το 1998, ήλθε σε επαφή με τη Θεωρία και την Πράξη, τόσο της «ανατολικής» όσο και της «δυτικής» μουσικής παράδοσης, ενώ είχε τη δυνατότητα να διδαχθεί παραδοσιακά κρουστά και ούτι από τους Βαγγέλη Καρίπη και Νίκο Γράψα αντίστοιχα. Κατά τη διετία 1999-2000 παρακολούθησε μαθήματα λύρας, καθ1-2001, εργάστσικώ κατά το ακαδημαιλώς και Θεωρίας της Οθωμανικής Κλασικής μουσικής, δίπλα στον διεθνώς αναγνωρισμένο πολυμουσικό και παιδαγωγό Ross Daly. Επιπλέον συνέχισε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά της Κλασικ1-2001, εργάστσικώ κατά το ακαδημαιλής μουσικής. Διδάσκει λύρα, όπως και διάφορα έγχορδα και κρουστά μουσικά όργανα, για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002, εργάσθηκε στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος ‘Ματ σε 2 Υφέσεις’, με το οποίο εξέδωσε τέσσερις δισκογραφικές δουλειές, ενώ, ως μουσικός εκτελεστής, έχει να επιδείξει μια σειρά από σημαντικές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Ο Στέφανος Δορμπαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία, κάνοντας μαθήματα κλασικού πιάνου και αρμονίου. Στην ηλικία των δεκαπέντε, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική και αφιερώθηκε στο κανονάκι, ξεκινώντας μαθήματα δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους. Εν συνεχεία, παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια μουσικής δίπλα στους Halil Karaduman, Σωκράτη Σινόπουλο, τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου και τον χοράρχη Δημήτριο Κανάρη. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ από το 2008 μέχρι το 2011 διετέλεσε πιανίστας σε διάφορες παιδικές χορωδίες. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει -ως μουσικός εκτελεστής, ερμηνευτής και χορωδός- λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό ηχογραφήσεων. Το 2016 κυκλοφορεί την πρώτη του ανεξάρτητη δισκογραφική απόπειρα με τίτλο «λευκό γράμμα» αποτελούμενη από πρωτότυπες οργανικές συνθέσεις του ιδίου, ενώ παράλληλα εκδίδεται από τις εκδόσεις «Εν Πλω» το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σε τεντωμένη χορδή – Ο Πυθαγόρας και οι απαρχές της μουσικής».

Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και Θεωρητικών. Ως μαθητής του Μουσικού Σχολείου Δυτικής Αττικής ήλθε σε επαφή με τα νυκτά λαϊκά όργανα, δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους όπως ο Χρίστος Τσιαμούλης και ο Νίκος Γράψας. Μετά το Λύκειο βρέθηκε κοντά στο Ross Daly και αφοσιώθηκε στο πολίτικο λαούτο και την «ανατολική μουσική». Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Μουσική κουλτούρα & Επικοινωνία, ενώ το 2016 αναγορεύτηκε διδάκτορας Εθνομουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Δίδαξε στα μουσικά σχολεία Αλίμου, Ιλίου και Παλλήνης. Την τρέχουσα περίοδο εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και παρακολουθεί μαθήματα Σύνθεσης. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες ως μουσικός εκτελεστής και έχει, ως δημιουργός, συμμετάσχει στην ελληνική δισκογραφία.  Είναι ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων ‘Ματ σε 2 Υφέσεις’ και ‘Cumin Blue’.

Ο Θεόδωρος Κουέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Μεγάλωσε στο Πέραμα, όπου και φοίτησε μέχρι το Λύκειο, ωσότου εισήχθη στην Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Στην ηλικία των δεκαοχτώ, ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου, Τζαζ Αρμονίας και Αυτοσχεδιασμού με τον δεξιοτέχνη Γιώργο Ζηκογιάννη. Τα επόμενα χρόνια, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά δίπλα στον συνθέτη Μιχάλη Αδάμη και παρακολούθησε μαθήματα Σύγχρονης Σύνθεσης με δάσκαλο τον Θανάση Ζέρβα. Το 2008 κρίθηκε άξιος του διπλώματος κλασικού κοντραμπάσου (βαθμός: «Άριστα παμψηφεί») με καθηγητή τον σολίστ Τάκη Καπογιάννη. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από σαράντα άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας, ως συνθέτης, μουσικός εκτελεστής και ενορχηστρωτής, έχοντας -παράλληλα- να επιδείξει δύο προσωπικές δισκογραφικές απόπειρες (Αγνάντεμα, το 2010 και Στο ξωβέργι της ζωής, το 2014). Είναι ιδρυτικό μέλος της ανοιχτής μουσικής ομάδας ‘Ατραπός’, του μουσικού συνόλου ‘Fuga Perpetua’ και του συγκροτήματος ‘Masif’. Ως κοντραμπασίστας έχει συνεργαστεί με πάμπολλους Έλληνες και ξένους δημοφιλείς καλλιτέχνες, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Τουρκία, το Κουβέιτ, τη Συρία, τον Καναδά και την Κίνα.

Ο Μανούσος Κλαπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τα κρουστά μουσικά όργανα, έχοντας για πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του. Στη συνέχεια, διδάχτηκε νταούλι από τον Γιώργο Γευγελή, ενώ συμμετείχε σε σημαντικό αριθμό σεμιναρίων με διεθνούς φήμης σολίστ των κρουστών, όπως οι Glen Velez, Zohar Fresco και Okay Temiz. Επιπλέον, παρακολούθησε μαθήματα βιολιού και Θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο, με δάσκαλο το Γιάννη Ζευγώλη, και σπούδασε συμφωνικά κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου, δίπλα στους Κώστα Βορίση και Κώστα Θεοδωράκο. Τα τελευταία χρόνια συνοδεύει παραστάσεις χορού, δημοτικής και έντεχνης μουσικής (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), ενώ συνεργάζεται με παραδοσιακές ορχήστρες, χορευτικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες, συμπράττοντας -παράλληλα- με νέους συνθέτες. Διδάσκει κρουστά σε μουσικές σχολές, ωδεία και θεατρικά εργαστήρια της Αθήνας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοποριακής ομάδας κρουστών ‘Τα Δάχτυλα της Εκάτης’ και του μουσικού σχήματος ‘Fuga Perpetua’. Έχει, ως μουσικός εκτελεστής, συμμετάσχει στην ελληνική δισκογραφία και έχει, ως μέλος του μουσικού σχήματος «Ίτανος», να επιδείξει την ομώνυμη δισκογραφική απόπειρα, στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις του Βασίλη Τζωρζίνη.

Related posts