26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2017»: Πρωτ. Γεώργιος Δορμπαράκης (video)

Ο άγιος Νεκτάριος, είναι ένας οικουμενικός άγιος, ένα καύχημα για την Εκκλησία, που αποτελεί την παρηγοριά για τους Ορθοδόξους όλου του κόσμου.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, επί τη εορτή του Αγίου Νεκταρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Η αγρυπνία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» που οργανώνει ο Ιερός Ναός.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης

Αν θέλει κανείς να γνωρίσει ένα άγιο πραγματικά, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, πέρα από την προσπάθεια να μπει στον ίδιο χώρο και στα ίδια πατήματα της ζωής του, θα πρέπει να απευθυνθεί  σε αυτό που η Εκκλησία μας προσφέρει για τον Άγιο.

Κι αυτό που προσφέρει είναι μέσα από την υμνολογία της. Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα, από αυτό το οποίο όντως μπορεί να αγιάσει τον άνθρωπο, δηλαδή αυτό που η Εκκλησία μας έχει ευλογήσει και το προσφέρει ως ανάγνωσμα και ως τραγούδι για έναν άγιο.

Ο άγιος Νεκτάριος, είναι ένας οικουμενικός άγιος, ένα καύχημα για την Εκκλησία, που αποτελεί την παρηγοριά για τους Ορθοδόξους όλου του κόσμου.

Κι ακόμη, συνέχισε, ο άγιος θεωρείται από όλους τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως ένας από τους πιο αγαπητούς αγίους της. Όχι μόνο διότι ο Θεός επιτελεί μέσω αυτού, καθημερινώς, πάμπολλα θαύματα και πλούσιες ιάσεις, αλλά και διότι είναι ένας άγιος της εποχής μας.

«Κι αυτό σημαίνει ότι με τον άγιο Νεκτάριο, αφενός νιώθουμε πλούσια την χάρη του Θεού μέσω κυρίως των αγίων λειψάνων του, αφετέρου παίρνουμε απάντηση στο εύλογο ερώτημα που τίθεται αν έχουμε μεγάλους αγίους σήμερα

Η υμνολογία επισημαίνει αυτό το ισοστάσιο του αγίου Νεκταρίου με τους προγενέστερους μεγάλους αγίους, δίνοντας μάλιστα και την εξήγηση. Ο Νεκτάριος, όπως εξήγησε ο π. Γεώργιος, προσπάθησε να ακολουθήσει τα ίχνη των παλαιών αγίων με την καθαρότητα της ζωής του. Δηλαδή να ζήσει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Η καρδιά του αγίου, πλατυμένη από την αγάπη του Θεού, είναι γεμάτη από αγάπη και προς εμάς. Αυτό είναι το αποδεικτικό στοιχείο ότι όντως κάποιος αγαπάει τον Θεό, από το πώς φανερώνει αυτήν την αγάπη του, απέναντι στον συνάνθρωπο του.

Εκείνο που ευχαριστεί τον άγιο, συνέχισε, είναι όχι μόνο η επίκληση του για τις ιάσεις που ο Θεός του δίνει, αλλά κυρίως η επίκληση του να πρεσβεύει υπέρ ημών προκειμένου να ακολουθούμε τον τρόπο της ζωής του. Διότι αυτό συνιστά την σωστή εορτή ενός αγίου, να τον μιμούμαστε.

Το μυστικό της αγιότητας του, σύμφωνα με την υμνολογία, είναι ότι έγινε ισότιμος των παλαιών Πατέρων διότι μιμήθηκε τον τρόπο της ζωής τους και διέπρεψε στην αληθινή ταπεινοφροσύνη.

Και όπως σημείωσε ολοκληρώνοντας:

«Ο άγιος έφτασε σε τόσο μεγάλο ύψος αγιότητας, λόγω της ταπείνωσης του. Η οδός της ταπεινοφροσύνης, μαζί με την απονήρευτη διάθεση ανοίγουν τις πύλες του ουρανού κι αυτό κυρίως μας αφήνει ο άγιος.

Αν δεν έχουμε αυτήν την στόχευση στη ζωή  μας, να αποκτάμε ταπείνωση, όσες αρετές κι αν αποκτήσουμε θα είναι μάταιες. Η ταπείνωση αποτελεί το θεμέλιο όλων των αρετών. Η ταπεινή αγάπη ας είναι εκείνη που θα καθορίσει όλα τα βήματα της καθημερινότητας μας

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Related posts