Πρόκειται για αληθινές ιστορίες στον πυρήνα τους. Μας δίνει την ευκαιρία να δούμε αυτό που ζουν όλοι οι πνευματικοί. Το εξομολογητάρι είναι ο χώρος που μπορεί κανείς να κερδίσει τον Παράδεισο, όταν έρχεται ο εξομολογούμενος εν μετανοία.
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Δορμπαράκη «…δι’ εμού του αμαρτωλού», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Για το βιβλίο μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων, Εκπαιδευτικός και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασών Καρπάθου και ο κ. Μηνάς Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για τον συγγραφέα, μίλησε με σύντομη παρέμβαση του, ο Θεολόγος κ. Κώστας Ζουρδός, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ακολουθείν».
Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων, Εκπαιδευτικός και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασών Καρπάθου, στον οποίον ο συγγραφέας έχει αφιερώσει το βιβλίο.
Μιλώντας για τις διηγήσεις του βιβλίου, τόνισε ότι οι ιστορίες αυτές έχουν ένα φόντο, το πετραχήλι. Έχουν εκκλησιαστικό χαρακτήρα και σχετίζονται με ανθρώπους που καταφεύγουν στον Ιερέα για να καταθέσουν το όποιο πρόβλημα τους και την όποια ακαταστασία της ζωής τους.
«Κι όταν ανοίγουμε το βιβλίο και το διαβάζουμε, πράγματι εννοούμε ότι οι περισσότερες ιστορίες αναφέρονται στο μυστήριο της μετανοίας και της εξομολογήσεως.
Πρόκειται για αληθινές ιστορίες στον πυρήνα τους. Μας δίνει την ευκαιρία να δούμε αυτό που ζουν όλοι οι πνευματικοί. Το εξομολογητάρι είναι ο χώρος που μπορεί κανείς να κερδίσει τον Παράδεισο, όταν έρχεται ο εξομολογούμενος εν μετανοία.»
Αλλά μπορεί, συνέχισε, και να αυξήσει τις αμαρτίες του, το σκότος της ζωής του, όταν το αντιμετωπίζει ως έναν ακόμη κοσμικό χώρο, στον οποίον πηγαίνει απλώς για να επιβεβαιώσει τα πάθη του και να βρει τον Ιερέα σύμμαχο των αμαρτιών του.
Και καταλήγοντας ο π. Καλλίνικος σημείωσε πως είναι εξόχως σημαντική η επισήμανση του συγγραφέα:
«Άλλο η απλή εξομολόγηση, κι άλλο η κανονική εξομολόγηση που αποτελεί καρπό της συντριβής της καρδιάς του ανθρώπου και της ευλαβούς στροφής του προς τον Κύριο.»
Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ
Ακολούθως μίλησε για το βιβλίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Όπως υπογράμμισε αναφερόμενος στον συγγραφέα, ο π. Γεώργιος παρακινημένος από την φροντίδα για την αρτιότερη και πιο αποδοτική διαποίμανση και κατήχηση του λαού του Θεού, μας προσφέρει μια σειρά από διηγήσεις, αληθινές ιστορίες, οι οποίες μας βοηθούν να δούμε το πετραχήλι του Ιερέως, που μας σκεπάζει κατά την στιγμή της εξομολογήσεως, με άλλο μάτι.
“Ο σκοπός του απλός και σαφής. Να υπάρξει ωφέλεια. Και εντέλει με την φιλανθρωπία και αγάπη του Αγίου Θεού, να σταθούμε πιο σωστά απέναντι στον αρχηγό της πίστεως μας Ιησού Χριστό. Αλλά και απέναντι στο μυστήριο της μετανοίας, την ιερά εξομολόγηση.
Και για να το πετύχει διαλέγει και μας προσφέρει μια σειρά από διηγήσεις που μας βοηθούν να δούμε την εξομολόγηση πιο ουσιαστικά, με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα και με σεβασμό. Οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν σε αυτές είναι απλοί, καθημερινοί, ανεπιτήδευτοι, αυθεντικοί.”
Με την Χάρη του Θεού, συνέχισε, η σπουδαία τέχνη να γράφονται διδακτικές ιστορίες απλά, κατανοητά, ανθρώπινα, δεν έχει χαθεί.
Στις διηγήσεις που καταγράφει ο π. Γεώργιος, αναδεικνύονται κάποια ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και σημαντικά χαρακτηριστικά του μυστηρίου, όπως το ζει η Εκκλησία μας με απλότητα και σοφία.
Ξεχωριστή σημασία όμως διαπιστώνουμε ότι έχει η προσωπική επαφή των δύο μερών, εξομολόγου και μετανοούντος, του πιστού και του ίδιου του Χριστού, όπως σημειώνει ο π. Γεώργιος. Γιατί σε τελική ανάλυση, η εξομολόγηση απευθύνεται στον Κύριο μας.
Αυτή η σχέση, που μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως με την μετάνοια και την προσέλευση στο μυστήριο, αποτελεί την βάση της πνευματικής ζωής.
Και όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος:
«Μέσα από τις διηγήσεις, ο συγγραφέας μας διδάσκει, μας κατηχεί πάνω στην οδό της μετανοίας με δύο τρόπους, θετικά και αρνητικά. Τα παραδείγματα είναι τέτοια που άλλοτε μας προτρέπουν να τα μιμηθούμε κι άλλοτε μας παρακινούν να τα απορρίψουμε και να τα αποφύγουμε.
Με διακριτικό τρόπο ο π. Γεώργιος μας κατευθύνει ώστε υιοθετώντας τις ορθές στάσεις απέναντι στο μυστήριο, να τις εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Έχουμε έτσι στα χέρια μας έναν εκτενή και διακριτικό οδηγό εξομολογήσεως.»
Κώστας Ζουρδός
Για τον συγγραφέα, μίλησε με σύντομη παρέμβαση του, ο Θεολόγος κ. Κώστας Ζουρδός, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά.
Είναι δύσκολο να σκιαγραφήσει κανείς το μεγάλο μέγεθος της πνευματικής προσωπικότητας του π. Γεώργιου, επισήμανε, και να δώσει όλες τις σωστές διαστάσεις της πνευματικής του καρποφορίας.
«Ο π. Γεώργιος είναι ένας πράος και μειλίχιος χαρακτήρας με συγκαταβατική διάθεση, με υπομονή, και πάντα χαμογελαστός και γλυκός, έτοιμος να στηρίξει τα προβλήματα των ανθρώπων που σπεύδουν να ζητήσουν τις πνευματικές του συμβουλές.
Δεν υπηρετεί μια εκκλησία φόβητρο που τρομάζει τους ανθρώπους και που επιτίθεται με κινδυνολογίες στις πράξεις τους. Πιστεύει στην Εκκλησία που διαρκώς αγαπάει, θεραπεύει, και αγκαλιάζει τους ανθρώπους και που τους αναζητάει συνεχώς, όπου και αν είναι, όποιοι και αν είναι.»
Η θεολογία του π. Γεώργιου, συνέχισε, δεν είναι μια θεολογία που εκφράζεται απλώς, αλλά μια θεολογία που βιώνεται και δεν δημιουργεί εμπόδια στην σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Δεν χρησιμοποιεί λεκτικούς ακροβατισμούς σύντομου εντυπωσιασμού, δεν καλλωπίζει την εμπειρία της Εκκλησίας για να είναι εύπεπτη, δεν επιδιώκει να γίνεται αρεστός με κοσμικά σχήματα.
Ο π. Γεώργιος ζει την Εκκλησία, ζει για την Εκκλησία και στο πρόσωπο του αποτυπώνεται η μυστηριακή της έκφραση, η προσευχή. Δεν είναι ο αποκομμένος και ο άσχετος του κόσμου. Είναι μέσα στον κόσμο, σχετίζεται μαζί του, μα μένει ακέραιος.
Μηνάς Αλεξιάδης
Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλεξιάδης.
Πρόκειται, όπως είπε, μια πολύ ενδιαφέρουσα ανθολογία εξομολογητικών καταθέσεων. Με στόχο την χριστιανική διδαχή και σκοπό την διακονία στο όνομα του Υψίστου.
Από κάθε κείμενο αναβλύζει ένα μήνυμα θεάρεστο, φιλάνθρωπο, σωτήριο. Και όλα τα μηνύματα λειτουργούν ως συνισταμένες, με συνιστώσα και κυρίαρχη οδό, την οδό του Κυρίου, την στενή και τεθλιμμένη.
Αναφερόμενος στη συνέχεια σε διάφορες από τις διηγήσεις του βιβλίου, τόνισε συμπερασματικά ότι συνειδητοποιούμε πως η εξομολόγηση ως μυστήριο της μετανοίας, προϋποθέτει την μετάνοια ως συναίσθηση των αμαρτιών και την στροφή στον Χριστό με ανδρεία και αγάπη.
«Τα πολλά λόγια με τα οποία προσπαθούμε να περιγράψουμε ή να αιτιολογήσουμε τα κρίματα μας, μας απομακρύνουν από τον θείο προορισμό μας. Κι όπως γράφει και ο π. Γεώργιος, δεν χρειάζονται πολλά λόγια στην εξομολόγηση. Τα πολλά λόγια περικλείουν έναν καλυμμένο εγωισμό, γιατί κρύβουν μια διάθεση δικαιολόγησης των παθών που μας ταλαιπωρούν.
Η εξομολόγηση είναι ανάγκη που τη νιώθεις εσωτερικά, που αναβλύζει από την ψυχή και ζητάει ικανοποίηση. Το βιβλίο είναι οδοδείκτης για μια ενάρετη ζωή, χωρίς ύβρεις, κατακρίσεις, φθονερά αισθήματα, ανούσια σχόλια.»
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης
Στο τέλος υπήρξε μια διαδικασία ερωταποκρίσεων, ένας πρωτότυπος διάλογος, ανάμεσα στον π. Καλλίνικο και τον συγγραφέα π . Γεώργιο Δορμπαράκη.,
Οι ερωτήσεις αφορούσαν συγκεκριμένες ιστορίες του βιβλίου, για τις οποίες ο συγγραφέας κλήθηκε να δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες, διευκρινήσεις, ακόμα και τι επακολούθησε στην πορεία.
Ο π. Γεώργιος στη συνέχεια έκλεισε την εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τους ομιλητές αλλά και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του και υπέγραψε βιβλία.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου