28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2016»: Αφιέρωμα στην αείμνηστη Άννα Συνοδινού (video)

Ό,τι έκανε, ήταν αποτέλεσμα σοβαρότητας, παιδείας και πνευματικού προβληματισμού. Και η σφραγίδα που άφησε με το έργο της στο Ελληνικό θέατρο, ήταν υψηλού επιπέδου.

Άννα Συνοδινού

Αφιέρωμα στην κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό και τραγωδό Άννα Συνοδινού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Η εκδήλωση μνήμης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ι. Ναού.

Μίλησαν ο Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Κώστας Καστανάς, ο Θεατρολόγος Ηλίας Μαλανδρής και η Εκδότρια και υπεύθυνη σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων Άννα – Μαρία Βλάσση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ιερέας και Σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.
π. Πέτρος Μινώπετρος

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο συντονιστής της εκδήλωσης π. Πέτρος Μινώπετρος, έκανε μια πρώτη σύντομη σκιαγράφηση της προσωπικότητας της Άννας Συνοδινού.

π. Πέτρος Μινώπετρος

Έμφαση έδωσε στην βαθιά γνώση τόσο του ρόλου της αρχαίας τραγωδίας, όσο και της Ορθόδοξης θεολογίας και της Πατερικής γραμματείας, που την χαρακτήριζαν.

Όπως μάλιστα σημείωσε:

«Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάγνωση και η ερμηνεία από μέρους της,  της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας με όρους και προϋποθέσεις Ορθόδοξης πνευματικότητας

Η τιμώμενη μεγάλωσε με βίωμα χριστιανικό και αργότερα μπήκε στο Εθνικό Θέατρο, κοντά σε κορυφαίους ηθοποιούς.

Από την δεκαετία του 1990 αφοσιώθηκε πλέον στην Εκκλησία.

 

Κώστας Καστανάς

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια  ο Ηθοποιός και Σκηνοθέτης κ. Κώστας Καστανάς, που αφηγήθηκε την σχέση του με την «συγγενή» του, όπως την χαρακτήρισε, Άννα Συνοδινού.

κ. Κώστας Καστανάς

Εξηγώντας τον χαρακτηρισμό τόνισε πως πολλές φορές, η σχέση των ηθοποιών που συμμετέχουν σε μια θεατρική παράσταση, που εργάζονται και μοχθούν μαζί στις ατέλειωτες πρόβες, για να παρουσιάσουν ένα καλλιτεχνικό έργο, εξελίσσεται σε μια επαφή που μοιάζει με αυτήν που έχει κάποιος με τους καλούς συγγενείς του.

Έτσι λοιπόν, αναλογιζόμενος την τιμώμενη ηθοποιό, αισθάνεται σαν να μιλά για κάποια συγγενή, πολύ αγαπητή, που την σεβόταν, που ήταν φιλική και προσιτή, αλλά και απρόσιτη, τρυφερή, δίκαιη και σκληρή.

Και συνεχίζοντας σημείωσε:

«Ωστόσο έξω από την ανθρώπινη σχέση μας, αναλογίζομαι με αφάνταστο σεβασμό αυτήν την γυναίκα με την ισχυρή προσωπικότητα, που υπήρξε μια καλλιτέχνης υψηλού επιπέδου, με μεγάλο ταλέντο και εξαιρετική προσφορά στον πολιτισμό του τόπου.

Ότι έκανε, ήταν αποτέλεσμα σοβαρότητας, παιδείας και πνευματικού προβληματισμού. Και η σφραγίδα που άφησε με το έργο της στο Ελληνικό θέατρο, ήταν υψηλού επιπέδου.»

Ήταν η ιδανική ηθοποιός των κλασσικών ρόλων, κυρίως για την αρχαία τραγωδία. Τα ιδιαίτερα στοιχεία που την χαρακτήριζαν ήταν, η γνώση γι᾽ αυτά τα ιερά κείμενα, η άσκηση πάνω στον Ελληνικό λόγο, η άψογη άρθρωση και η καλλιέργεια της φωνής, το σκηνικό ύφος και η αξιοπρέπεια που δεν καταδεχόταν να ξεπέσει σε μοντερνισμούς.

Και κλείνοντας, συμπλήρωσε ο κ. Καστανάς:

«Ηθοποιοί σαν την Άννα Συνοδινού με το ήθος, την καλλιέργεια, το πάθος και την συνέπεια, αλλά και το δόσιμο στην τέχνη του θεάτρου, δεν συναντώνται εύκολα πια.»

 

Ηλίας Μαλανδρής

Για την τιμώμενη ηθοποιό μίλησε στη συνέχεια ο Θεατρολόγος και Σκηνοθέτης Ηλίας Μαλανδρής, χαρακτηρίζοντας την ως δασκάλα ζωής.

Όπως τόνισε, το αρχαίο δράμα έχει θρησκευτική καταγωγή. Είναι λοιπόν φυσικό ν᾽ απαιτεί τη συμμετοχή ιερουργών.

κ. Ηλίας Μαλανδρής

Ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των Ελληνίδων ηθοποιών, που τοποθετούσαν στο στόμα τους τον μεγάλο κλασσικό λόγο, κατέχει η Συνοδινού.

Που φέρει επάξια τον τίτλο της τραγωδού και τιμούσε με την παρουσία της, το θέατρο και την πολιτεία. Έπαιξε ένα μεγάλο αριθμό ηρωίδων του αρχαίου δράματος. Την βοήθησε η παρουσία της, που πρόσθετε μέγεθος στους ρόλους, αλλά και η καθαρή, λαμπερή φωνή της.

Συνέχισε ο κ. Μαλανδρής:

«Ήταν μια κορυφή, η Αντιγόνη της Άννας Συνοδινού, δεν ήταν ενσάρκωση ρόλου.

Ευτύχησε να παίξει όλους τους μεγάλους ρόλους στο σύνολο τους. Από την Αντιγόνη και την Ιφιγένεια, στην Κλυταιμνήστρα, την Ιοκάστη  και την Ηλέκτρα. Έπαιξε όμως έξοχα και Αττική κωμωδία.»

Και ολοκλήρωσε τον λόγο του για την μεγάλη τραγωδό, σημειώνοντας πως κουβαλούσε πάντα μέσα της, την Αντιγόνη.

Άννα –Μαρία Βλάσση

Τελευταία πήρε τον λόγο η Εκδότρια και υπεύθυνη σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων Άννα – Μαρία Βλάσση. Αναφέρθηκε και περιέγραψε την συνεργασία του εκδοτικού της οίκου με την Άννα Συνοδινού, για την έκδοση της αυτοβιογραφίας της.

κα Άννα –Μαρία Βλάσση

Είναι σημαντικό τόνισε, ότι επέλεξε έναν μικρό και οικογενειακό εκδοτικό οίκο και όχι κάποιον μεγάλο και φανταχτερό.

Την χαρακτήριζε η ανεπιτήδευτη απλότητα ενώ δεν εντυπωσιάζονταν από μεγαλοστομίες και βαρύγδουπα ονόματα.

Και κατέληξε λέγοντας:

«Ζύγιζε με το έμπειρο και κοφτερό μάτι της, το ψυχικό ανάστημα των ανθρώπων με τους οποίους συναλλασσόταν. 

Ήταν ένας πολύ δοτικός άνθρωπος, χωρίς εξάρτηση από υλικά αγαθά.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Related posts