19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2015»: Μητροπολίτης Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσέβιος (video)

Με κύριο άξονα του κηρύγματός του την «ενότητα», μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσέβιος την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στην Ιερά Αγρυπνία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσέβιος

«Η Ενότητα των ανθρώπων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αιτήματα τα οποία ο Κύριος απηύθυνε προς τον Ουράνιο Πατέρα του», είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας πως «την ώρα εκείνη Τον κατέφλεγε ο πόθος της ενότητος όλων των ανθρώπων».

Επεσήμανε πως καλό θα είναι να στρέφουμε και εμείς σήμερα την προσοχή μας στο ιδανικό αυτό της ενότητας, προκειμένου να δούμε με ποιο μέσο αυτή επιτυγχάνεται. «Η ενότητα των ανθρώπων μεταξύ τους δεν υπήρξε αίτημα μόνο της Αρχιερατικής Προσευχής, αλλά αποτέλεσε και το σκοπό της Ενανθρωπίσεως του Κυρίου», υπογράμμισε ο κ.Ευσέβιος, προσθέτοντας: «Την ενότητα αυτή δεν τη θέλει μόνο ο Θεός. Τη θέλουν και όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, τους οποίους συγκινεί κάθε αίσθημα αγάπης και ενότητος. Ανέκαθεν οι άνθρωποι αγωνίστηκαν για την ενότητα. Λέξεις δε και θεσμοί, όπως ενότητα όλων των ανθρώπων, Ηνωμένα Έθνη, Ηνωμένη Ευρώπη κ.α., συγκινούν τις καρδιές των ανθρώπων και καθιστούν την ενότητα λίαν επιθυμητή και ποθητή».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως παρά τις προσπάθειες, η πολυπόθητη ενότητα δεν κατορθώθηκε να επιβληθεί και «να απλωθεί στην υφήλιο η σημαία της συνύπαρξης των λαών» αναφέροντας ως αίτια τον εγωισμό, τις φιλοδοξίες και τις αλαζονείες των ανθρώπων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο εγωισμός εκδιώκει την ενότητα και διατηρεί τα μίση».

 

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Την ενότητα της ανθρωπότητας δεν θα τη φέρουν ούτε τα έργα του πολιτισμού, ούτε οι συνθήκες, ούτε τα πλούσια μέσα της συγκοινωνίας. Την ενότητα του κόσμου θα φέρει η αποδίωξις από μέσα μας του εγωισμού και των παραφυάδων του. Θα φέρει με άλλα λόγια , η ανεύρεση ενός συνδετικού κρίκου που θα βοηθήσει ώστε οι λαοί να πλησιάσουν ψυχικά ο ένας τον άλλον για να είναι πραγματικά ενωμένοι. Και ο κρίκος αυτός είναι ο Χριστός, ο σήμερον προσευχηθείς υπέρ της ενότητος των ανθρώπων».

«Μόνο όταν ο Χριστός γίνει ο Βασιλιάς των ψυχών μας», συνέχισε ο κ.Ευσέβιος «θα φύγει από εκεί ο εγωισμός και θα εγκαθιδρυθεί η εν Χριστώ Ενότητα. Κάθε άλλη ενότητα θα είναι επιφανειακή».

Related posts