19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2015»: Μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεόφιλος (video)

Στα οφέλη της Μετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο κήρυγμά του κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας στην οποία Ιερούργησε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…» στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ο Σεβασμιώτατος αρχικά εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που του δόθηκε να συλλειτουργήσει με τους Ιερείς του Ιερού Ναού. «Ενωθήκαμε όλοι κλήρος και λαός μετά του Θεού», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα αναφέρει λίγα λόγια πτωχά, «αλλά λόγια μέσα από την ζωή μας, μέσα από την ίδια τη ζωή της Εκκλησίας μας για αυτό που είμαστε όλοι μαζί αυτή τη στιγμή ως εκκλησιαζόμενοι».

Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος

«Ο Εκκλησιασμός είναι η σύναξή μας σε ένα σώμα, την Εκκλησία μας. Όπως ο μυλωνάς συνάγει από τους αγρούς τους κόκκους του σιταριού, έτσι και ο Χριστός συγκαλεί τις δικές μας ατομικότητες, τις συνάγει στην Εκκλησία και τις ενοποιεί με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος» υπογράμμισε ο κ. Θεόφιλος, συμπληρώνοντας πως η πρώτη Ευλογία που λαμβάνουμε όταν Εκκλησιαζόμαστε είναι το γεγονός ότι δοξολογούμε το Θεό μαζί με τους Αγγέλους «και δεχόμαστε από τον Κύριό μας που είναι παρών σε κάθε Θεία Λειτουργία την Ευλογία της Αγάπης Του. Αυτό δεχόμαστε, την Ευλογία της αγάπης Εκείνου».

Σημείωσε πως όταν συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία που τελείται στη μνήμη ενός Μάρτυρος, παρακινούμαστε από το βίο του και λαμβάνουμε το μισθό του. «Αυτό είναι μία μεγάλη πνευματική Ευλογία την οποία λαμβάνουμε όσοι Εκκλησιαζόμαστε συχνά, τακτικά», είπε ο Σεβασμιώτατος ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος σε λόγους του Αγίου Ιωάννου τόνισε πως όποιος Εκκλησιάζεται συχνά, ενισχύεται στον αγώνα του για να νικήσει τα πάθη του και να αποκτήσει τις αντίστοιχες αρετές.

Υπογράμμισε πως η παρουσία μας στο Ναό ενισχύει τον αγώνας μας, «ενώνει όλους τους αδελφούς κάτω από την πατρική αγάπη του Χριστού».

«Οι πρώτοι Χριστιανοί κήρυξαν σε ολόκληρη την Οικουμένη τον Αληθινό Θεό και αυτό το πέτυχαν διότι ποτέ δεν εγκατέλειπαν τις συνάξεις τους αλλά ήταν πάντα όλοι μαζί περνώντας την ημέρα τους στο Ναό με προσευχές και ακρόαση του Λόγου του Θεού», είπε σε άλλη σημείο του κηρύγματός του, συμπληρώνοντας με έμφαση πως «για αυτό ποτέ δεν διασπάστηκαν αλλά προσείλκυσαν ολόκληρη την οικουμένη στο Θεό. Αυτούς τους Χριστιανούς πρέπει να μιμούμεθα και να μιμηθούμε όλοι μας. Να τρέχουμε με προθυμία σε κάθε σύναξη που γίνεται στο Ναό, στην Ενορίας μας για να ωφελούμαστε πνευματικά».

Τόνισε πως ο Χριστός μας καλεί όλους σε εορτή, μας προτρέπει όλους σε ανάπαυση και όχι σε κόπους, «μας μεταφέρει ο ίδιος ο Χριστός με το κάλεσμά του από τις δυσκολίες στην ξεκούραση», ενώ ολοκληρώνοντας προέτρεψε όλους να προσερχόμαστε στη Λατρεία με την αρμόζουσα ευλάβεια και προθυμία για να δεχόμαστε τις Ευλογίες που μας προσφέρει η Πατρική αγάπη του Θεού μας. «Ας τον ακολουθούμε στην καθημερινή μας πορεία και ποτέ μα ποτέ δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, όταν τον ακολουθούμε και είμαστε δίπλα Του», κατέληξε.

Related posts