«Η Εκκλησία μέσα από τα μαρτύρια και τις διώξεις» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ιστρατόγλου την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου κατά την Ιερά Παράκληση η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».
«Εκκλησία και Μαρτύριο είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που η μία δεν μπορεί χωρίς την άλλη, αλλά και η μία προϋποθέτει την άλλη. Η Εκκλησία μέσα στο διάβα των αιώνων καλείται να δώσει τη μαρτυρία της εν Χριστώ Σωτηρίας. Καλείται να ομολογήσει την αλήθεια του λόγου του Θεού που σαρκώθηκε και Αναστήθηκε υπέρ ημών», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο π.Αλέξιος.
Κάνοντας λόγο για «μια μάχη που γίνεται», Σημείωσε πως η Εκκλησία μας καλείται να διδάξει με παρρησία ότι ο άνθρωπος «δεν μπορεί να ζήσει έναν κόσμο που τον κατέχει ο διάβολος και όχι ο Θεός – Πατέρας».
«Ο Χριστός προειδοποίησε ότι θα έρθουν οι διωγμοί», υπογράμμισε ο π.Αλέξιος, συμπληρώνοντας πως ο Κύριός μας υπέδειξε «την πορεία της Εκκλησίας μέσα από τον πόνο, μέσα από τον Σταυρό, μέσα από τους διωγμούς και την εξαθλίωση. Αλλά στο τέλος θα επικρατήσει η Ανάσταση. Ζούμε και αναπνέουμε για την Ανάσταση».
Τονίζοντας πως πρώτος στόχος των διωκτών υπήρξαν οι Απόστολοι και οι πρώτοι Χριστιανοί, επεσήμανε ότι από τότε, όλοι όσοι θέλησαν να ζήσουν ευσεβώς, υφίσταται επιθέσεις και διωγμούς. «Και η καταδίωξη αυτή φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να επαναλαμβάνεται δια μέσου των αιώνων, από πλευράς εκείνων που δεν θέλουν να εννοήσουν το αληθινό πνεύμα του Χριστού», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι ο διάβολος θέλει να μας θέσει εκτός Εκκλησίας για να μπορεί να μας κάνει πιο εύκολα ότι θέλει και συνέχισε λέγοντας: «Μετά τον Κύριο, πρώτοι μάρτυρες της Εκκλησίας υπήρξαν οι Άγιοι Απόστολοι… κήρυξαν σε άγνωστους ανθρώπους τα μεγαλεία του Θεού, ήρθαν σε επαφή δώδεκα απλοί, ασήμαντοι άνθρωποι της εποχής εκείνης με νέους πολιτισμούς, με νέες ιδέες, πεποιθήσεις, απόψεις, θρησκείες, κουλτούρα, μεταλαμπαδεύοντας το φως του Διδασκάλου τους και τη μαρτυρία της μοναδικής εν Χριστώ Σωτηρίας. Κατάφεραν να κατακτήσουν ολόκληρη την οικουμένη και να τη φωτίσουν και να την απαλλάξουν από την πλάνη, τη φθορά ακόμα και το θάνατο».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέφος των μαρτύρων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με τόλμη και θάρρος αντιμετώπισαν τα μαρτύρια. «Οι μάρτυρες και το μαρτύριο δεν έλειψε και δεν θα λείψουν ποτέ από την Εκκλησία μας, διότι ο αντίδικος διάβολος συνεχίζει να την πολεμά με τα επί γης όργανά του και θα την πολεμά έως την εσχατιά της ιστορίας» είπε ο π.Αλέξιος, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «ο διάβολος θα πολεμά και η Εκκλησία θα παράγει αγαπητικά και θυσιαστικά Αγίους».
Θέλοντας να εξηγήσει τι είναι Μάρτυρας, είπε: «Μάρτυρες θεωρούνται ως οι κατεξοχήν Χριστοφόροι, Θεοφόροι, πνευματοφόροι άνθρωποι του Θεού. Κατά την ώρα του μαρτυρίου, οι λόγοι τους σαγήνευαν τα πλήθη και έκαναν και άλλους να ομολογήσουν την πίστη τους στο Χριστό και να μπουν και αυτοί στο χορό των Αγίων Μαρτύρων της πίστεως μας και να επισφραγίσουν την ομολογία τους με το λουτρό του αίματος».
«Το Μαρτύριο αποτελούσε και αποτελεί για την Εκκλησία το εισιτήριο για τη Βασιλεία των Ουρανών», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, προσθέτοντας παράλληλα πως «η πίστη στο Χριστό αποτελεί το βασικό λόγο του μαρτυρίου, όπου ο μάρτυρας ζει το μαρτύριο ως καθημερινό βίωμα, παραδίδοντας τον εαυτό του στο θάνατο δια τον Χριστόν. Ο μαρτυρικός θάνατος αναβιβάζει τον Μάρτυρα στο αγγελικό αξίωμα, ανοίγει τις πύλες του Ουρανού και το όνομά του καταγράφεται στο βιβλίο της αιωνιότητος και πλέον αποτελεί έναν ακόμη πρεσβευτή του ανθρώπου προς τον Θεό, που μεταφέρει τα αιτήματα και τις Προσευχές του ».
Επισημαίνοντας πως «αληθινοί μάρτυρες αναδεικνύονται μόνο εντός της Εκκλησίας», τόνισε ότι «οι μάρτυρες και ομολογητές της πίστεως μας μιλούν, διδάσκουν, καθοδηγούν, εμπνέουν, στηρίζουν και είναι παρόντες μέσα στην καθημερινότητά μας, βοηθώντας το σύγχρονο άνθρωπο να απαλλαγεί από τις σειρήνες της εποχής, να καθαρίσει την ψυχή του… και να καταστεί ένα δοχείο της Χάριτος του Θεού… Μας καλούν οι Μάρτυρες με το φρόνημά τους να αποκτήσουμε και εμείς αγωνιστικό φρόνημα, προκειμένου να συνεχίσουμε την παράδοση του αγώνος. Μας καλούν να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεών μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου το μαρτύριο και η μαρτυρία τους να συνεχίζεται εις αιώνας αιώνων».
Στη συνέχεια ανέφερε πως «σήμερα τιμώντας τους μάρτυρες μας δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε τον τίμιο αγώνα, τον κόπο και τον ιδρώτα που έχυσαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία. Τιμώντας σήμερα τους μάρτυρες της Εκκλησίας του Χριστού, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ της ψυχής και του σώματος μας μπροστά στα μαρτυρικά τους Λείψανα και να ασπαζόμαστε αυτά ως πηγή χάριτος και ευλογίας παρά Θεού».
Και συνέχισε: «Και σήμερα υπάρχουν μάρτυρες. Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζονται για το Χριστό. Και σήμερα ακούμε ότι σε χώρες της μέσης Ανατολής υπάρχουν άνθρωποι της χριστιανικής πίστεως που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις πατρογονικές τους εστίες, που αρνούνται να αλλάξουν πίστη και να αρνηθούν τον αληθινό Θεό προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή τους». «Εμείς οφείλουμε να προσευχόμαστε για τους δοκιμαζόμενους νέους μάρτυρες της πίστεως μας, να τους ενδυναμώνει ο Θεός και να φυλάττει την πατρίδα μας να μην φτάσει η φρίκη των σύγχρονων διωγμών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πολύ κοντά μας ».
Κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο τις τελευταίες δεκαετίες, βάση του οποίου προσπαθούν να αποδομήσουν τον ιστό της Ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε ότι σήμερα δεν έχουμε Μάρτυρες μέσα από το αίμα και τον πόλεμο, «αλλά χρειάζεται μια επαγρύπνηση, προκειμένου να δίνουμε τη μαρτυρία του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Σωτήρος Χριστού». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «οι σύγχρονοι μάρτυρες, με την πίστη τους στο Χριστό, στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα, στέκονται απέναντι σε αυτούς που δεν αγαπούν και τους απλώνουν χέρι βοηθείας. Στο θράσος των αρνητών και των πολεμίων, οι μάρτυρες αντιπαρατίθενται με την ομολογία της αλήθειας».
Ολοκληρώνοντας ο π.Αλέξιος την ομιλία του υπογράμμισε πως οι μάρτυρες της πίστεώς μας είναι η εγγύηση ότι η Εκκλησία θα νικήσει. «Η νίκη ανήκει στην πίστη, η νίκη ανήκει στους αληθινούς», κατέληξε.