20 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2015»: Η Κρήτη της Ορθοδοξίας και της ανδρείας (video)

Εκδήλωση αφιερωμένη «στην Κρήτη της Ορθοδοξίας και της ανδρείας», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιώς «Η Ομόνοια», είχε επιμεληθεί και παρουσίασε μέσα από σειρά  σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Μεγαλονήσου, αφιέρωμα στην Εκκλησία και στο ρόλο που εκείνη διαδραμάτισε.

κ. Θεόδωρος Τσόντος

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της αδελφότητας κ. Θεόδωρος Τσόντος, αναφέρθηκε στην σχέση της Αδελφότητος με την Ορθοδοξία τονίζοντας ότι η ίδρυσή της συμπίπτει με την ημέρα υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. «Οι καιροί είναι δύσκολοι και κινδυνεύουμε να χάσουμε την Εθνική μας ταυτότητα, αν δεν διατηρήσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις Θρησκευτικές μας παραδόσεις», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουμε την Κρήτη της Ορθοδοξίας».

κα Αντωνία–Μαρία Ντουντουνάκη

Την παρουσίαση της Εκδήλωσης ανέλαβε η Αντιπρόεδρος της Αδελφότητος κα Αντωνία–Μαρία Ντουντουνάκη, η οποία ξεκίνησε από την «γνωριμία της Κρήτης με τον Χριστιανισμό» και έφτασε μέχρι τη σημερινή παρουσία και προσφορά της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η κ.Ντουντουνάκη αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα και βίους τοπικών Αγίων, στην σημαντικότητα και ιστορικότητα χωριών της Κρήτης και τους νεομάρτυρες, ενώ έκανε και ειδική μνεία στη θυσία και τον αγώνα πλήθους Ιερέων. «Την 25η Μαρτίου 1770, δεκάδες παππάδες πάνοπλοι και 2.000 επαναστάτες με τους καπετάνιους τους, ύστερα από μία πανηγυρική Λειτουργία, κήρυξαν την Επανάσταση, υψώνοντας την επαναστατική σημαία…», είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο και τα ένδοξα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Τέλος από την παρουσίαση δεν θα μπορούσαν να λείψουν αναφορές στις μαντινάδες των Κρητικών.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Γυναικεία Χορωδία αποδίδοντας σχετικά με το θέμα κρητικά τραγούδια της Αδελφότητος, τα χορευτικά τμήματα ενώ ριζίτικα τραγούδια απέδωσε χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτ. Χρήστου Τζανουδάκη, μέλους του Δ.Σ. της Αδελφότητος.

Related posts