20 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2015»: Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος (video)

Για τα μηνύματα που εκπέμπονται από το βίο του Αγίου Νεκταρίου μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, Ιερόκηρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κατά την διάρκεια Ιεράς Αγρυπνίας που τελέστηκε στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος

Ο π.Κωνστάντιος κάνοντας σύντομη αποτίμηση της ζωής, της δράσης, του βίου και της πολιτείας «του διδασκάλου της πίστεως, του πρεσβευτού μας προς τον Πανάγιο Θεό», του Αγίου Νεκταρίου, τόνισε πως τα μηνύματα αυτά έρχονται «ως μία πνευματική τροφοδοσία από το παρελθόν και ως ένα αγωνιστικό σάλπισμα στο παρόν και ως μία ενατένιση στο μέλλον, μέσα από την Άκτιστη Θεία Χάρη του Θεού, μέσα από την ευλογημένη βασιλεία Του».

«Οι Άγιοι ζουν μέσα στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, ζουν μέσα στις καλοκάγαθες καρδιές των πιστών ανθρώπων», σημείωσε και αναφέροντας ορισμένα από τα στοιχεία του βίου του Αγίου, μίλησε – μεταξύ άλλων – για το αξιόλογο συγγραφικό του έργο, που περιλαμβάνει κατηχητικά, διδακτικά και πολλά άλλα έργα. «Πέντε χιλιάδες στίχους έχει αφιερώσει στην Παναγία μας από την ποιητική του συλλογή ‘‘Θεοτοκάριον’’», είπε χαρακτηριστικά ο π.Κωνστάντιος, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «μια πορεία με δάκρυα, με πόνο, με φθόνους, με συκοφαντίες, με ασθένειες, με στενοχώρια. Μια πορεία σταυροαναστάσιμη».

Επεσήμανε πως ο Άγιος Νεκτάριος ενδιαφερόταν πάντα για την κάθαρση του νου και της καρδιάς του «και τηρούσε τις Θείες εντολές του Θεού», προσθέτοντας πως υπήρξε πνευματικός πατέρας και καλός ποιμένας της λογικής ποίμνης του Χριστού.

Ανέφερε πως υπομένοντας την άκρα ταπείνωση της συκοφαντίας, μιμήθηκε τη ζωή του Χριστού μας και έγινε συγκοινωνός του πάθους Του, συμπληρώνοντας πως με τον τρόπο αυτό «φωτίζει την πορεία της ζωής μας».

«Ιδιαιτέρως αυτή την εποχή με τα τόσα προβλήματα, ο Άγιος Νεκτάριος έρχεται να μας πει ότι “μην αποθαρρύνεστε, εγώ είμαι για εσάς’’», είπε στη συνέχεια ο π.Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, προσθέτοντας: «Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι φωτεινοί οδοδείκτες στην πορεία της ζωής μας και οι μνήμες των Αγίων μας, παραμένουν και αποτελούν εφαλτήρια πνευματικών αγώνων και όποιος το καταλάβει και το νιώσει αυτό, τότε θα διαπιστώσει ότι: τιμώ έναν Άγιο, σημαίνει ότι μιμούμαι τον Άγιο. Μιμούμαι τις αρετές του, τον βίο και την πολιτεία του και θέλω να του μοιάσω. Προσπαθώ να γίνω όπως εκείνος».

Είπε επίσης πως ο Άγιος Νεκτάριος μας διδάσκει ότι μπορούμε και σε αυτή τη σύγχρονη ζωή να δώσουμε Αγίους στους ουρανούς. «Μπορούμε και εμείς να δοθούμε στο Θεό. Να γίνουμε ουρανοπολίτες Άγιοι και να μην είμεθα προσκολλημένοι στα γήινα υλικά αγαθά και στις απολαύσεις τις ψεύτικες αυτού του κόσμου που έρχονται και παρέρχονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας τόνισε πως ο παράδεισος είναι η αγάπη για τους συνανθρώπους μας, υπογραμμίζοντας πως αυτό μας διδάσκει και ο εορταζόμενος Άγιος, ο οποίος υπέμεινε τις συκοφαντίες, προσευχόμενος.

Related posts