28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2014»: «Ο Χριστός σταμάτησε στο Λουγκουζί» (video)

Η παρουσίαση της 3ης αποστολής της Ιεράς Μονής “Παναγία η Χρυσοπηγή” στην Ουγκάντα, πραγματοποιήθηκε  στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου.

Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης

Με την προβολή και σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, ο υπεύθυνος της αποστολής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης ενημέρωσε τους φίλους της ιεραποστολής, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν παρόντες, σχετικά με τη δραστηριότητα που έλαβε χώρα την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2014, στο Λουγκουζί  της Ουγκάντας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος του Ναού, “ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…

Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώνεται και ανθίζει η ιεραποστολική προσπάθεια, ο π. Εφραίμ έκανε μια σύντομη παρουσίαση της χώρας και του λαού της. Με 47.000.000 πληθυσμό, πολλές ασθένειες και μέσο όρο ζωής τα 50 χρόνια, “οι άνθρωποι εκεί ζουν τις στιγμές, ζουν αυτό που τους έχει δώσει ο Θεός τώρα και ξέρουν να το χαίρονται καλά”, είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας: “Όταν βρίσκουν κάτι, το χαίρονται, δοξάζουν το Θεό και δεν βάζουν το μυαλό τους να κουράζεται με ένα όνειρο και μια ελπίδα που θα έρθει. Όπως κάνουμε εμείς, που αναβάλουμε τη χαρά για μια μεγαλύτερη, που δεν έρχεται ποτέ και δεν χαιρόμαστε και ποτέ.

Η αποστολή αποτελούνταν από 2 κλιμάκια γυναικών, που με την καθοδήγηση του π. Εφραίμ βοήθησε στην υλοποίηση των προγραμμάτων που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Ουγκάντα.

1η ομάδα: Ιούλιος 2014

Στις 30 Ιουνίου ξεκίνησε από την Ελλάδα η πρώτη ομάδα της ιεραποστολής που αποτελούνταν από τις: Ασημίνα Παπαπαύλου, Αγγελική Δασούλα, Θεοδώρα Σαμπαζιώτη, Δήμητρα – Ζωή Σαμπαζιώτη. Η ομάδα επισκέφθηκε τη Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου στην Ναμουγκόνα με τα σχολεία και το νοσοκομείο, την ιεραποστολή στο Καμπόγκε, στην Τζίτζα και την Τεγκέα, όπου έγινε διανομή ιερατικών και εκκλησιαστικών ειδών, αλλά και αμέτρητων καραμελών για τα παιδιά.

Συγκλονιστικές στιγμές έζησε το κλιμάκιο, όταν αντίκρισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο χωριό Λουγκουζί, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη θεμελίωση του. Τις επόμενες ημέρες συναντήθηκαν με νέους και νέες και μίλησαν μαζί τους για θέματα που αφορούν την ηλικία και τις επιλογές τους.  Παράλληλα, οργάνωσαν τη βάπτιση 48 πιστών κατά τον μήνα Ιούλιο, ενώ στις πολλές επαφές με τους πιστούς τους μίλησαν με απλά και καθημερινά παραδείγματα για την αγάπη προς το Θεό, αλλά και για θέματα σχετικά με την εκκλησιαστική ζωή και λατρεία.

2η ομάδα: Αύγουστος 2014

Η 2η ομάδα που βρέθηκε εκεί τον Αύγουστο, οργάνωσε, αξιοποιώντας μία θαυμάσια ιδέα του π. Γεωργίου Νυόμπι, που γνωρίζει την ιδιαιτερότητα του χωριού, την πρώτη Ορθόδοξη κατασκήνωση. Για μία περίπου εβδομάδα, από 5 έως 10 Αυγούστου, προσπάθησαν όλοι οι πιστοί, όλων των ηλικιών να προσεγγίσουν την Ορθόδοξη λατρεία και ζωή στην πράξη. Η κατασκήνωση είχε προγράμματα γνωριμίας με την Ορθόδοξη πίστη, πολλές κατηχητικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια για παιδιά και νέους, εκμάθηση βυζαντινών ύμνων αλλά και απλών πραγμάτων από τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Η προσπάθεια είχε σκοπό να κάνει πιο κατανοητό το Ευαγγέλιο σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους κάνει να αισθανθούν την Ορθόδοξη Εκκλησία σαν οικογένειά τους πραγματική.

Οι γυναίκες του χωριού καθημερινά ετοίμαζαν το φαγητό της ημέρας, ενώ τελούνταν Όρθρος και Θεία Λειτουργία το πρωί και το πρόγραμμα έκλεινε  το απόγευμα με τον Εσπερινό και την Παράκληση της Παναγίας.

Την 2η ομάδα αποτελούσαν 3 κοπέλες που και την προηγούμενη χρονιά είχαν συμμετάσχει: Ελένη Μαρκοπούλου, Σταυρούλα Χαβαντζόγλου, Σταυρούλα Λαμπίδη.

Πανήγυρη Αγίου Σπυρίδωνα 

Την Κυριακή 10 Αυγούστου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει από νωρίς τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, εορτάσθηκε το θαύμα του Αγίου στην Κέρκυρα. Μετά τη Θ. Λειτουργία πραγματοποιήθηκε γύρω από το Ναό λιτανεία της εικόνας του Αγίου που τον εικονίζει ανάμεσα στους ιθαγενείς στο Λουγκουζί. Στη συνέχεια προσφέρθηκε κοινή, νηστίσιμη τράπεζα σε 300 ανθρώπους και ακολούθησε γιορτή που περιελάμβανε παρουσίαση της εργασίας και των μαθημάτων της κατασκήνωσης.

Στο προαύλιο του Ναού στήθηκε ένα μικρό πανηγύρι με χρώμα Ελληνικό και Ουγκαντέζικο, όπου ο καλαματιανός και ο ικαριώτικος μπερδεύτηκαν με τα τύμπανα και το χορό των Μπακάντα και των Μπατσίγκα και συμμετείχαν όλοι με την καρδιά τους. Πριν ολοκληρωθεί η αποστολή, είχαν την ευκαιρία τα μέλη της να συναντηθούν με τα μεγάλα παιδιά της ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος και να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την ηλικία και τα σχολεία τους.

Ο π. Εφραίμ ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ευχαρίστησε για την αγάπη και το ενδιαφέρον όλων όσοι έχουν βοηθήσει και συμμετάσχει στην προσπάθεια και αποτελούν έναν κρίκο σε αυτήν την αλυσίδα αγάπης που αγκαλιάζει την  Ουγκάντα.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

 

Related posts