17 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2014»: Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος (video)

Στο πλαίσιο του προγράμματος καθημερινών εκδηλώσεων “ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…”, που οργανώνει η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου  ιερά Αγρυπνία, επί τη μνήμη των Αγίων Ιακώβου αποστόλου, υιού του Αλφαίου, Αβραάμ του δικαίου, Λωτ και Ανδρονίκου.

Στις ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ έψαλλε η Βυζαντινή Χορωδία του Ναού υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Αναστασίου Μεντάκη.

Ο Σεβασμώτατος βρίσκεται στην Αθήνα, με αφορμή την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες. Η συγκίνησή του για την παρουσία του στην Ενορία της Ευαγγελιστρίας, με την οποία τον συνδέουν πολλά, ήταν για μία ακόμη φορά έκδηλη. Τη συγκίνηση ενίσχυε το γεγονός της επετείου των 16 χρόνων από την εκλογή του σε Μητροπολίτη Δημητριάδος, που πραγματοποιήθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 9 Οκτωβρίου 1998.

Ο χρόνος όμως μέσα στην Εκκλησία καταργείται. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σεβ. μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας:

“Στην Εκκλησία μας και ιδιαίτερα στη λατρεία μας όλα γίνονται παρόν. Κι αν τούτη την ώρα ζούμε με κατάνυξη, στο αποκορύφωμα της λατρείας της Εκκλησίας μας που είναι η Ευχαριστία, είμαστε παρόντες και γευόμαστε την αιωνιότητα. Είμαστε εδώ και ζούμε τα έσχατα. Είμαστε εδώ, μέλη της στρατευομένης Εκκλησίας και λειτουργούμε και με τη θριαμβεύουσα Εκκλησία. Με αυτούς που πλέον απολαμβάνουν την ουράνια δόξα του Κυρίου μας. Θα γευτούμε αυτό που ο Χριστός μας έδωσε και μας δίνει και τούτη την ώρα. Την κοινωνία μαζί Του, με το Αναστημένο Του Σώμα. Ζώντας κι εμείς την δική μας Ανάσταση.”

Αναφερόμενος στην εκλογή του ως Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο Σεβ. περιέγραψε την επισκοπική του εμπειρία, ως διακονία πόνου και κόπου, ξεπερνώντας και διαψεύδοντας την εντύπωση που πολλές φορές σχηματίζουν οι άνθρωποι για το ρόλο, την ευθύνη και τη θέση του Επισκόπου. Είπε επ’ αυτού, μεταξύ άλλων:

“Από τότε πέρασαν 16 χρόνια, την ημέρα της εκλογής και αμέσως μετά την χειροτονία μας στην Αγία Τριάδα. 16 χρόνια πόνου και κόπου. Γιατί έτσι είναι η επισκοπική διακονία. Στα μάτια των ανθρώπων μοιάζει λαμπρή.  Σε πολλούς είναι κάτι το ονειρώδες.  Όταν κανείς το βιώνει είναι Σταυρός, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και παράξενο. Ίσως γι’ αυτό η Εκκλησία μας έχει ντύσει λαμπρά τον Επίσκοπο. Για να απεικονίζουμε τα έσχατα αλλά και ίσως θέλοντας να παρηγορήσει, γιατί όλες τις άλλες ώρες και στιγμές ο Επίσκοπος καλείται να φέρει το Σταυρό της τοπικής του Εκκλησίας. 

Με όλους τους καημούς των ανθρώπων, την ευθύνη των οποίων έχει για τη σωτηρία τους. Με όλους τους κόπους και τους πόνους των Ιερέων, που καλούνται μαζί του να γίνουν συγκυρηναίοι στο έργο της σωτηρίας των ψυχών. Με όλα όσα απασχολούν τους ανθρώπους, ακόμα κι αυτούς που δεν είναι πάντοτε ζωντανά και ενεργά μέλη της Εκκλησίας. Γιατί ο ίδιος έχει συνείδηση ότι καλείται για όλους να φροντίσει. Κι έχει πάντοτε την εικόνα του “καλού ποιμένα” στη μνήμη  του, ο οποίος μίλησε και είπε ότι αφήνει τα 99 και ψάχνει για το ένα που έχει χαθεί.”

Στη συνέχεια, με αφορμή και τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία συμμετέχει, ο Σεβ. αναφέρθηκε στο συνοδικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας και την καταγωγή του από τους ίδιους τους Αποστόλους.

Είπε χαρακτηριστικά:

“Και είναι η Εκκλησία μας που πορεύεται συνοδικά. Με το συνοδικό της σύστημα. Έχοντας πλήρη συνείδηση ότι απαρτίζουμε την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, την Εκκλησία του Χριστού, συνεχίζουμε την παράδοση όπως μας την παρέδωσαν οι Απόστολοι, που καθιέρωσαν με την 1ηΑποστολική Σύνοδο το πως θα κυβερνάται το σκάφος της Εκκλησίας.”

Και έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά στις συνθήκες υπό τις οποίες συνεκλήθει η Α’ σύνοδος των Αποστόλων, εν μέσω διαφορετικών απόψεων ή και διαφωνιών. Με αυτό το σύστημα, που ακολουθείται και σήμερα, συνέρχονται οι Επίσκοποι έχοντας κατά νου το Ευαγγέλιο και το λόγο του Χριστού.

Ο Σεβ. ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του, ενημερώνοντας τους πιστούς που συμμετείχαν στην αγρυπνία, για το θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που συζητήθηκε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Στην ιστορική αναδρομή που έκανε, εξήγησε ότι οι διαδικασίες για τη σύγκληση της Συνόδου ξεκίνησαν πριν περίπου 50 χρόνια, ενώ μόλις πρόσφατα οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, έθεσαν ως στόχο την πραγματοποίηση της την Πεντηκοστή του 2016, στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης. Στο Ναό δηλαδή που πραγματοποιήθηκε η Β’ Οικουμενική Σύνοδος.

Για την πορεία των εργασιών σύγκλησης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν υπεύθυνα, την ίδια ημέρα οι Ιεράρχες στη Ιερά Σύνοδο. Και όπως τόνισε με έμφαση ο Σεβ.: “Δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά, όλοι μαζί, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει η  Μία Εκκλησία του Χριστού, που καλείται όμως να δώσει τη μαρτυρία της αλήθειας της σε όλες τις άλλες ομολογίες που ξέφυγαν από το δρόμο της αλήθειας. Και τον διψούν και τον αναζητούν αυτό τον δρόμο.”

Ο Σεβ. ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας τις προσευχές του ποιμνίου για την πραγματοποίηση της Συνόδου και κατέληξε λέγοντας:

“Θα μπορέσουμε να μαρτυρήσουμε την αλήθεια, εαν παραμείνουμε ενωμένοι.  Γιατί αυτή είναι η εντολή του Χριστού, αυτή είναι η παρακαταθήκη που παραλάβαμε από τους Αποστόλους. Αυτό παραλάβαμε από τους Πατέρες της Εκκλησίας και τους προκατόχους μας.”

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

 

 

 

 

 

Related posts