Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Την δεύτερη κατά σειρά ομιλία του, πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος καθημερινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με τον γενικό τίτλο “ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…”, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Της ομιλίας, που είχε ως κεντρικό θέμα: “Το στρογγύλεμα των λέξεων και το ξεγύμνωμα των προθέσεων”, προηγήθηκε ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Στην προηγούμενη ομιλία, ο π. Διονύσιος αναφέρθηκε σε λέξεις που οι χριστιανοί έχουν στο στόμα και την καρδιά και είναι όλες μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας. Στην 2η ομιλία του μίλησε για λέξεις που δε θα έπρεπε να είναι στα στόματα των χριστιανών. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στο εξωραϊσμό τους, γιατί όπως είπε: “πίσω από το στρογγύλεμα των λέξεων παίζουν κρυφτό προθέσεις ανομολόγητες.”
Δυστυχώς, συνέχισε έχουμε κατακλειστεί από πληθώρα λέξεων που στρογγυλεύονται, εξωραΐζονται και στολίζονται, χωρίς να αναγνωρίζουμε τις κακές προθέσεις που υπάρχουν πίσω από αυτές.
Έδωσε ο π. Διονύσιος κάποια παραδείγματα ξενικών λέξεων και φράσεων, που χρησιμοποιούνται αντί των αντίστοιχων ελληνικών: bullying αντί για ενδοσχολική βία, cyberbullying αντί για διαδικτυακός εκφοβισμός, ακτιβιστής αντί για ενεργός πολίτης, trafficking αντί για παράνομη εμπορία ανθρώπων, ρατσισμός αντί για ξενοφοβία.
Με τη συνεχιζόμενη ξενολατρία, τόνισε ο ομιλητής, γίνεται προσπάθεια να εξοικειώσουμε το λαό με το κακό. Να τον σπουδάσουμε στην κρυψίνοια, να κάνουμε αρεστή την αμαρτία. Να μην προκαλέσουμε τα αυτιά και τις ψυχές με την ωμότητα της αλήθειας. Η αλήθεια πληγώνει γιατί ξεσκεπάζει τους ανθρώπους.
Και συνέχισε χαρακτηριστικά:
“Πολλές φορές νομίζουμε πως κρύβει μεγαλείο το να μιλάς σαν πολίτης του κόσμου τάχα και να πετάς τη γλώσσα σου και την ταυτότητά σου στο περιθώριο. Για να αποδειχθεί εντέλει ότι η απόσταση από το γελοίο στο μεγαλείο και από το μεγαλείο στο γελοίο είναι πολύ μικρή.”
Αναφέροντας κάποια από τα παραπάνω παραδείγματα, αναρωτήθηκε εάν χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις bullying και cyberbullying, θα γίνει ευκολοχώνευτο ότι τα σχολεία βρίθουν από επιθέσεις μαθητών εναντίον συμμαθητών τους, από διασυρμούς στο διαδίκτυο των άλλων παιδιών; Θα υπάρξει τέλος στην εμπορία σαρκός, στην πορνεία στον εξευτελισμό του ανθρωπίνου προσώπου, στην αποϊεροποίηση του σώματος, αν πούμε trafficking; Και βέβαια όχι. Και συνέχισε:
“Αυτή η μεταμόρφωση, μάλλον παραμόρφωση των λέξεων, αποδεικνύει ότι είμαστε μόνο βιτρίνα και κομπασμό. Φανερώνει ότι στα μικρά πράγματα είμαστε σπουδαίοι και στα σημαντικά ανόητοι.”
Χρησιμοποίησε στη συνέχεια το πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμβρυοφονίας και εμβρυοκτονίας, που εξελίχθηκε σε έκτρωση, άμβλωση για να φτάσει στις ημέρες μας στη διακοπή κύησης. Ο εξωραϊσμός των λέξεων αποφόρτισε τελείως τη βαρύτητα μιας πράξης που περιλαμβάνει ως στοιχείο το φόνο, υποβαθμίζοντας τη σημασία της.
Ακολούθως ανέλυσε σειρά άλλων παραδειγμάτων που η ξενική ή αλλού η εξωραϊσμένη έκφραση αλλάζει το νόημα και την αξία πράξεων και καταστάσεων, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη αλλοτρίωση το λαό μας.
Και κατέληξε, καταδεικνύοντας το πρόβλημα που δημιουργείται όταν ξεγελιόμαστε με το να μπερδεύουμε αυτό που είναι, με αυτά που θέλουμε να είναι. Όταν βλέπουμε την πραγματικότητα αποσπασματικά και προσπαθούμε από το μερικό και ψεύτικο να οικοδομήσουμε το όλο. Όταν παρακολουθούμε απαθείς όλες αυτές τις αλλαγές και τις θεωρούμε ακίνδυνες.
Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να προσέχουμε τις λέξεις μας, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο π. Διονύσιος.