29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2014»: 1η Πανελλήνια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης του Αγίου Κασσιανού του Έλληνα κατά κόσμον Κωνσταντίνου Γαβρά

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς,, τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μνήμη του Οσίου Κασσιανού του Έλληνα, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού από την Αδελφότητα των απανταχού Γαβράδων “Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς”.

κ. Νικόλαος Γαβράς

Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Νικόλαος Γαβράς με θέμα: “Ο Άγιος Κασσιανός ο Έλληνας και οι Γαβράδες της Ρωσίας”, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών “Αλέξανδρος Υψηλάντης” κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ύμνους απέδωσε στα ρωσικά, η 20μελής 4φωνική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Σουμελά Αχαρνών.

Νικόλαος Γαβράς: Ο Άγιος Κασσιανός ο Έλληνας και οι Γαβράδες της Ρωσίας

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των απανταχού Γαβράδων κ. Νικόλαος Γαβράς, παρουσίασε καταρχήν στοιχεία από το βίο του Οσίου Κασσιανού του Έλληνα, έναν Άγιο του οποίου η ζωή και η ιστορία είναι άγνωστες στην Ελλάδα. Γιατί, παρ’ ότι Έλληνας, έδρασε στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ελληνική βιβλιογραφία να είναι ανύπαρκτη.

Ο Όσιος Κασσιανός, ο Έλληνας, ο Θαυματουργός, ο εν Ούγκλιτς, λεγόταν κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γαβράς. Γεννήθηκε μεταξύ 1427 και 1442 στην πόλη της Θεοδωρούς στην περιοχή της Κριμαίας. Το 1472 συμμετείχε στη συνοδεία της πριγκίπισσας Ζωής Παλαιολογίνας, που πήγε από τη Ρώμη στη Μόσχα, για να παντρευτεί τον δούκα της Μοσχοβίας, Ιβάν Γ’ Βασίλιεβιτς.

Ιδιαίτερα σημαντικό από ιστορικής και πνευματικής άποψης, τόνισε ο ομιλητής, είναι το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος συνέβαλε στην επιστροφή της πριγκίπισσας από το καθολικό δόγμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ενισχύοντας την Ορθόδοξη πίστη λοιπόν της πριγκίπισσας, πέτυχε ώστε εκείνη να απαρνηθεί το δυτικό δόγμα, να επανέλθει στην Ορθοδοξία και να μεταβαπτιστεί σε Σοφία.

Ο Κωνσταντίνος ακολούθως εκάρη μοναχός με το όνομα Κασσιανός. Και έζησε ασκούμενος και με περισσή αγάπη. Κανένα κοπιώδες διακόνημα δεν ήταν δύσκολο για τον πρώην πρίγκιπα και ξεπερνούσε όλους τους συμμοναστές αδελφούς του στην υπακοή και στην αγάπη της προσευχής. Κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 2 Οκτωβρίου του 1504.

Ακολούθως ο κ. Γαβράς, παρουσίασε με τη χρήση και οπτικού υλικού, στοιχεία για την οικογένεια των Γαβράδων. Επιφανής βυζαντινή οικογένεια, πρωτοεμφανίστηκε το 977 μ.Χ. Η κοιτίδα της οικογένειας είναι η Χαλδία του Πόντου, με ελληνοποντιακή καταγωγή. Συγκεκριμένα, από τον μεσογειακό και ορεινό Πόντο, ενώ η παράδοση ταυτίζει την καταγωγή με το χωριό Άτρα της Αργυρούπολης.

Όπως τόνισε ο κ. Γαβράς:

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειας των Γαβράδων είναι ότι αποτελούν την αρχαιότερη ελληνοποντιακή οικογένεια, με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία από το 977 μέχρι σήμερα. Επίσης, υπήρξε οικογένεια ικανών στρατιωτικών.

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Πόντος, η κοιτίδα του πολιτισμού της καθ’ ημάς ανατολής

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών “Αλέξανδρος Υψηλάντης” κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης. Αφού χαρακτήρισε ευλογημένη την καταγωγή της οικογένειας των Γαβράδων και των Ποντίων γενικά, μίλησε για το τι σημαίνει Πόντος και πως τον αισθάνονται οι ίδιοι οι Πόντιοι διαχρονικά.

κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης

Το όραμα και τον κρυφό πόθο των απανταχού Ποντίων, την κοιτίδα του πολιτισμού της καθ’ ημάς ανατολής, τον άγρυπνο φρουρό των ιερών και οσίων του Ελληνισμού”, είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Ακολούθως μιλώντας για την οικογένεια των Υψηλαντών, αναφέρθηκε σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Την επί δυόμιση χρόνια εγκατάλειψη των οστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη σε ένα κιβώτιο στα αζήτητα του Τελωνείου Πειραιώς, μετά την επιστροφή τους από τη Ρουμανία και πριν την τοποθέτηση τους στον τάφο του στο Πεδίο του Άρεως.

4φωνική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Σουμελά Αχαρνών

Όπως προαναφέραμε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ύμνους απέδωσε στα ρωσικά, η 20μελής 4φωνική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Σουμελά Αχαρνών.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Related posts