23 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2014»: Το βιβλίο «Επεισόδια της ζωής» (video)

Οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» παρουσίασαν το νέο βιβλίο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Μερόπης Σπυροπούλου με τίτλο: «ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του τρίμηνου Προγράμματος εκδηλώσεων «ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ…».

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρ. Υπουργός κ. Γεώργιος Καλός  και η Φιλόλογος  κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου-Τσιμούρη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» κ. Νίκος Σαμπαζιώτης. Επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η κα Βενετία Οικονομάκη-Στοφόρου.

κ. Νίκος Σαμπαζιώτης

Στην έναρξη της παρουσίασης, ο κ. Σαμπαζιώτηςευχαρίστησε την συγγραφέα για την εμπιστοσύνη που έχει επιδείξει στις εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ», αφού στα 10 χρόνια δραστηριότητάς τους στον εκδοτικό χώρο, έχουν εκδόσει 5 βιβλία της! Ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τους σημαντικότερους σταθμούς από τη ζωή της συγγραφέως.

Γεώργιος Καλός: «Κάθε επεισόδιο και μια αφήγηση εμπειριών ζωής…»

Πρώτος έλαβε το λόγο ο πρ. Υπουργός κ. Γεώργιος Καλός. Ξεκινώντας από τον τίτλο του βιβλίου, ο ομιλητής χαρακτήρισε κάθε επεισόδιο ως μια αφήγηση εμπειριών ζωής. Μέγιστο προσόν του πεζού λόγου του βιβλίου, είναι η συντομία της αφήγησης ως επιλογή της συγγραφέως και όχι ως αδυναμία έκφρασης. Και αυτό, όπως είπε:

κ. Γεώργιος Καλός

«Όχι μόνο για να μην κουραστεί ο αναγνώστης, αλλά και για την ίδια την οικονομία των κειμένων, για την λογοτεχνική αξία των γραφομένων, που κερδίζει αφάνταστα όταν ο ίδιος ο συγγραφέας συμπυκνώνει τα νοήματα των λέξεων, των προτάσεων, των φράσεων, αφήνοντας ζείδωρο χώρο στον αναγνώστη για προσωπικό προβληματισμό, ρεμβασμό και τελικώς μέθεξη.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα αφηγήματα του βιβλίου, αποσπάσματα των οποίων διάβασε η κα Βενετία Οικονομάκη-Στοφόρου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ Καλός, τόνισε ότι αξίζει να μπουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια  αυτά τα διηγήματα.  Ενώ συμπερασματικά διατύπωσε ότι με την αδιαμφισβήτητη περιεκτικότητα τους σε σύγχρονους προβληματισμούς θα εντυπωσιάσουν. Με την αρτιότητα των μηνυμάτων της υπεύθυνης πένας της συγγραφέως θα ικανοποιήσουν. Με τη θεματική τους ποικιλότητα θα αγκαλιάσουν την πεζή καθημερινότητα μας και θα συντροφεύσουν ψυχές!

Και η ίδια η συγγραφέας θα μπορεί έτσι για άλλη μια φορά να νιώσει την πληρότητα που νιώθει κάθε πραγματικός δημιουργός, όταν βλέπει ότι ο κόπος του πιάνει επιτέλους τόπο. Θα μπορεί να αισθανθεί τη δικαίωση, πως η προσπάθειά της να συμπληρώνει πάντοτε την προσφορά της στην κοινωνία με μια συνεπέστατη χριστιανική στάση ζωής, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος και τελικώς αποδοτικός δρόμος προς την πνευματική τελείωση.

Κατερίνα Διαμαντοπούλου-Τσιμούρη: «Μικρές, καθημερινές στιγμές που αποτυπώνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής…»

Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησε στη συνέχεια η φιλόλογος κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου – Τσιμούρη. Όπως είπε κάθε ανάγνωση, κάθε επαφή με ένα λογοτεχνικό  βιβλίο, είναι μία πράξη προσωπική. Δημιουργείται μια μοναδική εμπειρία ανάμεσα στο κείμενο και τον αναγνώστη, που δίνει ένα συγκεκριμένο νόημα, ξεχωριστό για κάθε έναν που κρατάει στα χέρια του το βιβλίο και αφήνεται στην ομορφιά του λόγου του. Και συνέχισε:

κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου-Τσιμούρη

«Δίνω νόημα σε ένα κείμενο, σημαίνει επαναφορτίζω τις λέξεις των αναμνήσεων μου ή των εμπειριών μου. Καταλαβαίνω ένα κείμενο, σημαίνει ότι καταλαβαίνω τον εαυτό μου μπροστά στο κείμενο. Κι αυτό δίνει στην ανάγνωση μια μορφή διαλόγου, τη μεταμορφώνει σε δημιουργική σχέση ανάμεσα στο συγγραφέα και τους αναγνώστες του. Κι έτσι το βιβλίο μοιάζει να αποκτά ζωή γιατί έχει πραγματώσει το σκοπό για τον οποίο γράφτηκε. Ως αναγνώστες των βιβλίων της κας Σπυροπούλου, νιώθουμε πλουσιότεροι, αφού γίναμε κοινωνοί του θησαυρού που εκείνη με κόπο συνέλεξε για εμάς.»

Όπως ανέφερε ακολούθως, τα 28 αφηγηματικά κείμενα που κοσμούν τα «Επεισόδια της ζωής» θα τολμούσε κανείς να τα παρουσιάσει με τα κομμάτια ενός παζλ. Το ένα ακουμπά στο άλλο συμπληρώνοντάς το. Και όλα μαζί αποκαλύπτουν την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης. Συνθέτουν το πρόσωπο ενός αληθινού και ακέραιου ανθρώπου, όπως το οραματίζεται η συγγραφέας.

Ως αποτέλεσμα της μοναδικής σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα λογοτεχνικό κείμενο και τον αναγνώστη του, έρχεται η αυθόρμητη ανάγκη να γνωρίσεις το πρόσωπο του δημιουργού, του συγγραφέα που αποκαλύτεται μέσα από τις λέξεις. Στο πρόσωπο της κας Σπυροπούλου συγκεντρώνεται ένα πλήθος χαρισμάτων και ικανοτήτων. Με απαράμιλλη ευαισθησία, ανθρωπιά και γνώση για το ανθρώπινο συναίσθημα, καταγράφει μικρές, καθημερινές στιγμές που αποτυπώνουν όμως το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Και κατέληξε η κα Διαμαντοπούλου-Τσιμούρη, πως η ζωηρή αφήγηση, ο μεστός και ταυτόχρονα ανεπιτήδευτος λόγος δίνει στις βιωματικές εμπειρίες που περιγράφονται στο βιβλίο μια διάσταση παραμυθιακή! Όχι εξωπραγματική, αλλά παρηγορητική. Γινόμαστε αβίαστα πρωταγωνιστές των διηγημάτων, εμπνεόμαστε, συμπάσχουμε, προβληματιζόμαστε. Το βιβλίο γίνεται έμμεσα καθρέφτης των επεισοδίων της ζωής κάθε ανθρώπου!

Χαιρετισμός της συγγραφέως

Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας κα Μερόπη Σπυροπούλου απευθυνόμενη προς τους εκδότες, ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ»! Μάλιστα τόνισε πως «κάτι τέτοιες στιγμές μου φαίνεται πως η υπέροχη γλώσσα μας είναι φτωχή, γιατί δεν έχει άλλη λέξη για να εκφράσει κανείς τα συναισθήματα του, δεν έχει άλλη λέξη, παρά ένα «ευχαριστώ» που βγαίνει από τα μύχια της ψυχής μου»!

κα Μερόπη Σπυροπούλου

Η συγγραφέας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι απόφοιτος τους Αβερωφείου Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας. Σπούδασε Οδοντιατρική στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα και απέκτησε την ειδικότητα της Ορθοδοντικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διετέλεσε καθηγήτρια και διευθύντρια της έδρας της Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για 26 χρόνια. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, για τις επιστημονικές της δραστηριότητες και το ερευνητικό της έργο. Έχει διατελέσει βουλευτής επικρατείας. Είναι μέλος της Φιλεκπαιδευτικής  Εταιρείας, του  Ομίλου Φίλων Βιβλιοθήκης της  Αλεξάνδρειας και της  Εθνικής  Εταιρείας  Ελλήνων Λογοτεχνών. Επί σειρά ετών, είναι τακτική συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της  Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Είναι παντρεμένη με τον  Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου  Αθηνών, Νίκο Δ. Σπυρόπουλο και έχουν δύο γιούς και έναν εγγονό.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Related posts