19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2013»: «Πομάκοι: Στα ίχνη της ιστορίας της Θράκης» (video)

Στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει..» και συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται φέτος και είναι αφιερωμένες στη Θράκη, προβλήθηκε και σχολιάστηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πομάκοι: Στα ίχνη της ιστορίας της Θράκης». Ο σχολιασμός έγινε από την Σκηνοθέτη και Πανεπιστημιακό Δρ. Έλενα Χόρτη και τον Πολιτικό Επιστήμονα κ. Κωνσταντίνο Χολέβα.

 Ξεκινώντας, ο κ. Χολέβας, ως συντονιστής της συζήτησης, ανέφερε πως η Θράκη είναι ένα πολύ δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού και εκεί ζουν και κάποιοι συμπολίτες μας, έλληνες υπήκοοι, που έχουν θρήσκευμα μουσουλμανικό, που είναι απολύτως σεβαστό, και ένα τμήμα από αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας είναι οι Πομάκοι.
κ. Κωνσταντίνος Χολέβας

Μετά την μικρή εισαγωγή του κ. Χολέβα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι από ένα μεγαλύτερο. Το ντοκιμαντέρ αυτό πραγματεύεται το «τι είναι οι Πομάκοι», καθώς και το «τι πιστεύουν οι ίδιοι για την ταυτότητά τους». Το συγκεκριμένο βίντεο κατατέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία, ως μέρος διατριβής και την επιμέλεια για τη σκηνοθεσία, όπως και για τη γενική οργάνωση, έχει η Δρ. Έλενα Χόρτη.

 

Δρ. Έλενα Χόρτη

Η κ. Χόρτη, σχολιάζοντας το ντοκιμαντέρ, μας πληροφόρησε πως η ταινία αυτή δημιουργήθηκε σε διάστημα εφτά χρόνων, μετά από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το συγκεκριμένο κομμάτι που προβλήθηκε, εστιάζει στη θρησκεία και την πολιτική της προέκταση.

«Τελικά βλέπουμε μια ομάδα που είναι μουσουλμάνοι, που προσπαθεί το τουρκικό προξενείο να τους πείσει ότι είναι Τούρκοι, αλλά εκείνοι θέλουν να λέγονται Έλληνες Πομάκοι. Σταυρώνουν το ψωμί και γιορτάζουν δύο μεγάλες χριστιανικές εορτές, τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου», σημείωσε σε ένα σημείο της συζήτησης ο κ. Χολέβας, απευθύνοντας ως ερώτηση στην κ. Χόρτη, εάν οι Πομάκοι έχουν συνείδηση ότι πιθανόν να είναι Χριστιανοί που εξισλαμίστηκαν. Η κ. Χόρτη, στην απάντησή της, τόνισε πως υπάρχουν έθιμα που έχουν διασωθεί και δεν ξέρουν από πού προήλθαν, καθώς στο πέρασμα της ιστορίας, οι Πομάκοι εκβουλγαρίστηκαν και στη συνέχεια, στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου τάχθηκαν με τους Τούρκους, ενώ μετέπειτα προέκυψε το θέμα της τουρκοποίησης, με το οθωμανικό δόγμα.

Υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Άκης Γεροντόπουλος

 

Κληθείς να πάρει μέρος στη συζήτηση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Άκης Γεροντόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως οι περισσότεροι από τους Πομάκους έχουν ελληνική συνείδηση ενώ χρειάζεται προσοχή όταν μιλάμε για αυτούς. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Χριστιανικός με τον Μουσουλμανικό πληθυσμό στη Θράκη, όταν δεν υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις, ζει πάρα πολύ αρμονικά»

Στρατηγός ε.α. και Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, κ. Ευάγγελος Τσίρκας

 

Με τη σειρά του και με την πρόσκληση του συντονιστή της συζήτησης κ. Χολέβα, αναφέρθηκε στο θέμα, μετά από πρόσκληση του Συντονιστή της συζήτησης κ. Χολέβα ο Στρατηγός ε.α. και Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, κ. Ευάγγελος Τσίρκας. «Το πρόβλημα το οποίο σήμερα παρουσιάζεται, το οποίο για πολλούς είναι άγνωστο, είναι ένα πολύ ζωντανό θέμα για την περιοχή της Θράκης, η οποία ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και διεκδίκηση», τόνισε ο κ. Τσίρκας, συμπληρώνοντας πως ο ελληνικός στρατός προσέφερε αγαλλίαση κάποια στιγμή στους ανθρώπους της μειονότητας της Θράκης, ωστόσο, έγιναν σφάλματα τα οποία τους απομάκρυναν από τους Έλληνες και τους έκαναν να στραφούν προς τους Τούρκους. Συνέχισε κάνοντας τη διαπίστωση πως ο Πομακικός πληθυσμός προβληματίζεται για το αν είναι Έλληνες ή Τούρκοι. «Η πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη αυτού του θέματος οφείλει να βρει τρόπους να κάνει τους ανθρώπους αυτούς να νιώσουν έλληνες»,συμπλήρωσε.
 
Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α. και Πρόεδρος Συλλόγου Αλεξανδροπουλιτών Αθηνών, κ. Τάκης Παρασκευόπουλος

Συμφωνώντας με τους υπόλοιπους ομιλητές, ο Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α. και Πρόεδρος Συλλόγου Αλεξανδροπουλιτών Αθηνών, κ. Τάκης Παρασκευόπουλος επικεντρώθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι έχουν γίνει σφάλματα της Ελληνικής Πολιτείας στο παρελθόν, των οποίων ζούμε τον αντίκτυπο.

«Η πολιτική της Τουρκίας έχει διεισδύσει πάρα πολύ στον απλό Πομακικό πληθυσμό», σημείωσε η κ. Χόρτη, λαμβάνοντας πάλι το λόγο. Συνέχισε, μάλιστα, αναφέροντας πως τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση όπως είναι η δημιουργία αμιγώς ελληνόφωνων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, παρά τη έντονη αντίδραση του σκληρού πυρήνα της μειονότητας. Τόνισε πως οι ίδιοι οι κάτοικοι ζητούν τα παιδιά τους να ενσωματωθούν στην ελληνική παιδεία, για να γίνουν αυτόνομοι Έλληνες πολίτες στο μέλλον.

 
 

Συνοψίζοντας η κ. Χόρτη έκανε τη διαπίστωση πως καλό θα ήταν οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να ενταθούν και σε άλλες παραμέτρους όπως είναι ο πολιτισμός. Σε έθιμα και σε γιορτές των Πομάκων. Καταληκτική πρόταση του σχολιασμού της ήταν η παρότρυνση «να τολμήσει η Ελλάδα το αυτονόητο ιστορικό καθήκον της, να εξασφαλίσει την ελληνική κυριαρχία».

Ενόχλησε το “Ίδρυμα Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης” το 15νθήμερο αφιέρωμα του “ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…” στη Θράκη

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης*/ romfea

Την μήνι του προέδρου του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», προκάλεσε ο σεβασμιότατος Πειραιώς, κ Σεραφείμ, (Pire Mitropolit), ο οποίος προ ημερών διοργάνωσε στην μητρόπολη του ημερίδα με θέμα τους Πομάκους της δυτικής Θράκης, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών, κ Γεροντόπουλου.


Σύμφωνα με δημοσίευμα τη τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, (19/10), δριμεία επίθεση κατά του μητροπολίτη Πειραιώς αλλά και κατά του υφυπουργού Εξωτερικών, κ Γεροντόπουλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», Taner Mustafaoğlu, εξ αιτίας της πρόσφατης ημερίδας που έγινε για την ανάδειξη τη πολιτιστικής και εθνολογικής ταυτότητας των Πομάκων της Δυτικής Θράκης, ένα αρχαίο ελληνογενές φύλο της περιοχής, και την διαφοροποίηση τους από τους τουρκογενείς της μειονότητας.
Ο Taner Mustafaoğlu ανέφερε με προκλητικό τρόπο ότι η ημερίδα αυτή απέβλεπε στο να δημιουργήσει διασπαστικές τάσεις μέσα στους κόλπους της «τουρκικής», όπως την χαρακτήρισε, μειονότητας της δυτικής Θράκης, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι άρρηκτα συνδεμένη με την «μητέρα πατρίδα», την Τουρκία.Στο ίδιο δημοσίευμα ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», που είναι το πιο ανθελληνικό ίδρυμα των Τούρκων στην περιοχή, προχώρησε ακόμα περισσότερο στην έντονη κριτική του κατά της ημερίδας της Μητρόπολης Πειραιώς, ισχυριζόμενος πως με αυτές τις κινήσεις προσβάλλεται η συνείδηση της μειονότητας που είναι ενωμένη με την τουρκική εθνική συνείδηση και προεξόφλησε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα βρουν καμία ανταπόκριση από τον λαό της «τουρκικής μειονότητας» της δυτικής Θράκης.Κατηγόρησε με έντονο τρόπο και τον πρόεδρο του «Ινστιτούτου Πομάκων», κ Ibrahim Kenar, ότι αναπτύσσει αντιτουρκική προπαγάνδα και ισχυρίστηκε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα των Πομάκων που κατοικούν σήμερα στην Τουρκία. Απέρριψε δε με κατηγορηματικό τρόπο όλες τις θεωρίες περί μη τουρκικής καταγωγής των Πομάκων, τονίζοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται στην «καταπιεστική» προπαγάνδα που έχει αναπτύξει τελευταία το ελληνικό κράτος κατά της «τουρκικής» μειονότητας της δυτικής Θράκης.

Να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι Πομάκοι ένιαι τουρκικής καταγωγής από τα τουρκικά φύλα των Ούζων και Πετσενέγκων, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν ιστορικά και να εξηγήσουν ότι ποτέ στην ιστορία του δεν μιλούσαν κάποια τουρκική διάλεκτο.

Στα «πυρά» του ανεκδιήγητου Taner Mustafaoğlu βρέθηκαν κι οι άλλοι ομιλητές της ημερίδας της Μητρόπολης Πειραιώς για την δυτική Θράκη, όπως ο πρόεδρος της «Ένωσης Σμυρναίων», στρατηγός Τσίρκας Ευάγγελος, ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλεξανδροπουλιτών» ναύαρχος κ. Παρασκευόπουλος και η καθηγήτρια, κ Ελένη Χόρτη, η οποία παρουσίασε ειδική μελέτη για τους Πομάκους σαν ένα χαμένο ιστορικό φύλο της δυτικής Θράκης.

Εκτός όλων αυτών, ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» κατέκρινε και την κίνηση των αθιγγάνων της δυτικής Θράκης, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Mustafaoğlu, έχουν το θράσος να διεκδικήσουν ξεχωριστό μουσουλμανικό τέμενος αποκλειστικά για δική τους χρήση.

Με όλα αυτά φαίνεται πως για άλλη μια φορά η τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται με κάθε μέσο στην Δυτική Θράκη, εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να «κοσυφοπεδοποίησει» την περιοχή και να αναβιώσει την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης».

Για τον λόγο αυτό κινήσεις όπως αυτή του θαρραλέου Σεβασμιότατου Πειραιώς, κ Σεραφείμ, γίνονται στόχος έντονων τουρκικών αντιδράσεων.

Ευχή μας και άλλοι μητροπολίτες να μιμηθούν το παράδειγμα του εν λόγω Δεσπότη, που τιμά με κάθε τρόπο το ιερό του ράσο.

 
*Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Related posts