Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει» άνοιξε ένας κύκλος εκδηλώσεων αφιερωμένος στη Θράκη για την οποία πολλά δεν γνωρίζουμε και πολλά πρέπει να μάθουμε.
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητές δύο ανθρώπους ευαισθητοποιημένους στο θέμα της Θράκης, τον Επίκουρο Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γεν. Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Άγγελο Συρίγο και τον Ιστορικό και Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή.
Μιλώντας επιγραμματικά, τόνισε κάποια περαιτέρω προβλήματα ξεκινώντας από αυτό της εκπαίδευσης.«Ζήτημα για την ελληνική Πολιτεία, πώς θα δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δημοτικά σχολεία σε αμιγείς μειονοτικές περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι παρατηρείται μια φυγή των μουσουλμάνων μαθητών από τα μειονοτικά στα δημόσια σχολεία και μια στροφή προς την ελληνική παιδεία.
Στο κλείσιμο της πρώτης του τοποθέτησης, ο κ. Συρίγος μίλησε για το ποσοστό των τσιγγάνων στη μειονότητα της Θράκης, το οποίο είναι αυξανόμενο και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ακούγεται. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι τυπικά μουσουλμάνοι, αλλά έχουν μια γενικόλογη έννοια περί Θεού. Παρότρυνε, λοιπόν, «να τους προσέξουμε διότι αυτοί είναι το κλειδί για τη μειονότητα τα επόμενα χρόνια».
Πραγματευόμενος το ίδιο θέμα, μίλησε στη συνέχεια και ο κ. Γεώργιος Καλαντζής. Ξεκινώντας, έκανε τη διαπίστωση ότι στο θέμα της Θράκης ενυπάρχει το ζήτημα της γλώσσας, καθώς η μειονότητα πλέον μιλά μια γλώσσα που δεν είναι γνωστή. Επομένως, «οι προκλήσεις για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι διπλές, εκπαιδευτικές», καθώς ο πληθυσμός δεν μιλά ελληνικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Βασικό ζήτημα στη Θράκη είναι αν αυτοί οι άνθρωποι, συμπολίτες και συνάνθρωποί μας έχουν τις ίδιες δυνατότητες που έχουν τα παιδιά μας και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν τις είχαν γιατί ένα ολόκληρο σύστημα, όπως εγκαθιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τις αποκλείει», ανέφερε ο κ. Καλαντζής στη συνέχεια της ομιλίας του.
Ωστόσο, έκανε τη διαπίστωση ότι πολλοί μουσουλμάνοι εξακολουθούν ακόμη και τώρα να αντιμετωπίζουν θετικά την ελληνική Πολιτεία και τους έλληνες Χριστιανούς, κάτι που το ανήγαγε σε ιστορικά γεγονότα.
«Υπάρχει ένα έδαφος πίσω μας που δείχνει ποια πολιτική και στρατηγική ταιριάζει στο δικό μας έθνος, στη δική μας νοοτροπία, στη δική μας εκκλησία, η οποία δεν ακολουθείται τα τελευταία εκατό χρόνια στη Θράκη», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζής, προβληματίζοντας το ακροατήριο για το τι κάνει το ελληνικό Κράτος προκειμένου να στηρίξει τη μειονότητα και το θρησκευτικό της χαρακτήρα, που αποτελεί την ταυτότητά της.
«Δεν πρέπει η Ελλάδα να υποτιμάει ότι στη Θράκη είναι η μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη που έχουμε τόσο μακρόχρονη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων με τόσο θετικά αποτελέσματα», τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ενισχύοντας όσα προανέφερε.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι εάν θέλουμε, να αλλάξουμε μερικά πράγματα στη Θράκη, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε το ελληνικό σύνταγμα. Τα έχει προβλέψει όλα.