19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012» Το βιβλίο «Σχεδόν Άγιοι» (video)

Το βιβλίο του π. Τύχωνα Σεβκούνωφ «Σχεδόν Άγιοι» παρουσίασαν οι εκδόσεις «ΕΝ ΠΛΩ», στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».
Μιλώντας για το βιβλίο, ο επιμελητής της έκδοσης κ. Βασίλης Αργυριάδης, τόνισε πως είναι «μια ιστορία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ‘’περίεργη’’», κάνοντας λόγο για ένα νεαρό παιδί το οποίο στη 10ετία του 1980 δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία, σπουδάζει κινηματογράφο και με την παρέα του «μπλέκονται στα δίχτυα αυτού που λέμε πνευματισμός».


«Ένας από αυτούς λοιπόν τους φοιτητές, είναι ο μετέπειτα π. Τύχων  Σεβκούνωφ», σημείωσε, αναφέροντας ταυτόχρονα  πως η παρέα αυτή, άρχισε να έχει εμπειρίες οι οποίες την τρομοκράτησαν και έτσι κατέφυγαν όλοι στην βοήθεια ενός Ιερέα, ο οποίος τους συμβούλεψε να κατηχηθούν, να βαπτιστούν και κατόπιν να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν.

Ο Επιμελητής της έκδοσης κ. Βασίλης Αργυριάδης

Επίσης αναφέρθηκε στο πως ο π. Τύχων έφτασε στην Ιερά Μονή των Σπηλαίων του Πσκωφ, η οποία είναι ένα από τα δύο Μοναστήρια που δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Επεσήμανε ότι στην αρχή φαίνονταν όλα περίεργα στον π. Τύχωνα και δυσανασχετούσε, ενώ μένοντας εκεί 10 ημέρες «δεν έβλεπε την ώρα να φύγει». Αλλά μόλις έφτασε η ώρα να φύγει, κάτι τον κράταγε εκεί και δεν μπορούσε να φύγει. Μια εσωτερική φωνή του έλεγε να μείνει, ώσπου έτσι έγινε, έμεινε και εκάρη Μοναχός εκεί.

«Του ανοίγεται ένας ολόκληρος κόσμος σε αυτό το Μοναστήρι. Αυτό το Μοναστήρι ήταν γεμάτο από γεροντάκια, αγιασμένες μορφές, θαύματα, Χάρις και Ευλογία του Αγίου Πνεύματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυριάδης.

«Έτσι λοιπόν ξεκινάει αυτό το βιβλίο…» σημείωσε, τονίζοντας πως περιγράφει τους αγώνες και τα θαύματα που ο π. Τύχων έζησε εκεί, χαρακτηρίζοντάς τον ταυτόχρονα ως άνθρωπο κύρους και βαθιάς πνευματικότητας.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του συγγραφέα, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την Ελληνική έκδοση του βιβλίου.

«Το πιο σημαντικό για μένα ήταν να μεταδώσω την ειρήνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, να μεταδώσω τον κόσμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι πραγματικός», επεσήμανε ο π. Τύχων και αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της Ρωσίας και στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετώπιζαν όσοι επισκέπτονταν τα Μοναστήρια.

Μίλησε για την αγάπη που θα πρέπει να έχουμε προς τον Κύριο με όλη μας την ψυχή και την καρδιά, τονίζοντας πως «τότε όλα γίνονται πολύ εύκολα».

Διηγήθηκε μια ιστορία η οποία δεν αναφέρεται στο βιβλίο, τόνισε πως «ο Θεός περιμένει από εμάς να τον ζητάμε, να τον ψάχνουμε», συμπληρώνοντας πως το Θεό τον ψάχνουμε και μέσω τις προσευχής και μέσω της μετάνοιας.

Επεσήμανε ότι η Ελληνική λέξη «μετάνοια», είναι πιο βαθιά από την αντίστοιχη Ρωσική γιατί υπονοεί όχι μόνο το ότι ο άνθρωπος ζητάει τη συγχώρεση, «αλλά πίστη σε αυτή την στροφή και αλλαγή του νου».

«Όσο πιο βαθιά γνωρίζουμε τις αμαρτίες μας, τόσο πιο βαθιά και αληθινά κοιτάζουμε τους εαυτούς μας», υπογράμμισε ο π. Τύχων, συμπληρώνοντας πως έτσι πλησιάζουμε πιο πολύ την αλήθεια και ερχόμαστε πιο κοντά στο Θεό. «Γνωριζόμαστε καλύτερα με τους εαυτούς μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σημείωσε πως μόνο όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας αρχίζουμε να βλέπουμε το Θεό, αληθινά και πραγματικά.

Κατόπιν προβλήθηκε απόσπασμα από το βραβευμένο ντοκυμαντέρ του π. Τύχωνα Σεβκούνωφ που βραβεύτηκε με το Grand Prix (2007) του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χριστιανικών Ορθοδόξων Ταινιών και Τηλεοπτικών Εκπομπών “Ραντονέζ”.


Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Νικόλαος Βλαχάκης, Αγιογράφος – Εκπαιδευτικός – Ηθοποιός, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Σχεδόν Άγιοι» του π. Τύχωνα Σεβκούνωφ που κυκλοφορείται  εκδόσεις «ΕΝ ΠΛΩ».

Related posts