19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012»: Σμύρνη: η πρωτοπολιτεία της Ανατολής (video)

Ένα ιδιότυπο ταξίδι στη Σμύρνη μέσα από φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ και γραμματόσημα εποχής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει».

Με «ξεναγό» τον κ. Λουκά Χριστοδούλου και μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό «περιηγηθήκαμε» στους δρόμους και τα σοκάκια της Σμύρνης, στις αγορές και τα παζάρια της, γνωρίζοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων στην περίοδο ακμής της υπέροχης αυτής πόλης. Εικόνες μιας εποχής που θα ζήλευε και η πιο κοσμοπολιτική σύγχρονη πόλη.


Ο κ.Χριστοδούλου ανέφερε πως μπορεί η Σμύρνη να είχε Ελληνικό χαρακτήρα, η διοίκηση όμως ανήκε στους Τούρκους και περιέγραψε τους τρόπους που “εφηύραν” οι Έλληνες προκειμένου να συναντιούνται, «καθώς οι επίσημες ονομασίες των οδών ήταν στα τουρκικά». Σημείωσε μάλιστα πως οι Ελληνικές ονομασίες επιτράπηκαν μετά το 1919.

Έκανε αναφορά στην εμπορική δραστηριότητα της πόλης μίλησε για τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία της Σμύρνης, αλλά και για τα χάνια, τους τόπους δηλαδή που ξεκουράζονταν οι ταξιδιώτες.

Αναφερόμενος στα σπίτια της εποχής, υπογράμμισε πως είναι πραγματικά μνημεία αρχιτεκτονικής ακόμα και σήμερα, ενώ σε άλλο σημείο της περιήγησής του στάθηκε στα Μπεζεστένια, τους τόπους συνάντησης των εμπορικών καταστημάτων σημειώνοντας πως ήταν οι πρόδρομοι των σημερινών μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις Εκκλησίες ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσωπικότητα και την παλικαριά του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ.Χριστοδούλου, «αν και του δόθηκε η ευκαιρία, δεν εγκατέλειψε το ποίμνιό του, σε αντίθεση με κάποιους πολιτικούς της εποχής».

Τέλος έκανε λόγο για τον “συνωστισμό” στο λιμάνι της Σμύρνης, υπενθυμίζοντας ότι επρόκειτο για μια μεγάλη σφαγή, ενώ παρουσίασε εν συντομία τον μεγάλο ξεριζωμό και την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε στο τέλος, με εικόνες από την καταστροφή της Σμύρνης, τις φωτιές και τις πράξεις λεηλασίας των Τούρκων καθώς επίσης και τα καραβάνια των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε ως ενθύμιο από την εκδήλωση φάκελλος με μερικά καρτ-ποστάλ από τη Σμύρνη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευθύνη του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

Κώστας Δαντίλης

Μερικές από τις καρτ-ποστάλ που δόθηκαν ως ενθύμιο στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ” Σμύρνη: η πρωτοπολιτεία της Ανατολής” στα πλαίσια του προγράμματος “Ενορία εν δράσει…” του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

 

Related posts