27 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012»: π. Γεώργιος Δορμπαράκης: Πώς ζούσε την παρουσία των αγίων ο Γέροντας Παΐσιος (video)

Μία μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τους σύγχρονους γέροντες είχαν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
«Συστάσεις» για τους γέροντες έκανε 
ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει», ο οποίος εξ αρχής τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί γεροντάδες και παλαιότεροι και τωρινοί.


Αναφέροντας τους Γέροντες Παΐσιο, Πορφύριο και Ιάκωβο Τσαλίκη υπογράμμισε πως «Ο Θεός δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ να μην υπάρχουν», τονίζοντας πως στο μυαλό μας έχουμε ιδιαιτέρως αυτούς που ο πολύς κόσμος γνώρισε και συναναστράφηκε.

Σημείωσε πως «ο Γέροντας είναι ένα χαρισματικό φαινόμενο» που δίνει ο Θεός στην Εκκλησία του για να βοηθούνται οι πιστοί. «Πρόκειται για ένα είδος καθοδηγητή που ανοίγει δρόμους και διεξόδους στους πιστούς, ιδίως στις περιπτώσεις που τα πράγματα σε αυτούς φαίνονται να είναι θολά και μπλεγμένα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «Δίνουν λύσεις κυρίως μέσω της προσευχής τους και της αγάπης τους» στο Θεό και στους ανθρώπους γιατί φωτίζονται από Θεό να δουν το βάθος των πραγμάτων.

Στη συνέχεια παρομοίασε τους Γεροντάδες με τον Μωυσή λέγοντας πως όπως εκείνος κλήθηκε από το Θεό να καθοδηγήσει του Ισραηλίτες στη γη της επαγγελίας και άνοιγε δρόμο και έδινε – διά του Κυρίου – λύσεις στα προβλήματα, έτσι και εκείνοι (οι Γέροντες), με το όραμα της Βασιλείας του Θεού, καθοδηγούν τα παιδιά τους.

Ο π. Γεώργιος σημείωσε με έμφαση πως για τους Γεροντάδες λυτρωτής στα προβλήματα των ανθρώπων δεν είναι ο εαυτός τους, αλλά ο Χριστός. «Έτσι οι γέροντες γίνονται οι ‘’παιδαγωγοί εν Χριστώ’’» είπε, προσθέτοντας πως «δεν προσπαθούν να τους πείσουν πως χωρίς αυτούς δεν υπάρχει σωτηρία».

Σημείωσε πως ποτέ κανείς πλησιάζοντας τους Γέροντες δεν νιώθει να καταπιέζεται, γιατί οι ίδιοι δημιουργούν γύρω τους ατμόσφαιρα ελευθερίας, αφού και η σχέση μας με το Θεό «είναι σχέση ελευθερίας και χαράς».

Ανέφερε πως προϋπόθεση για να χαριτωθεί κάποιος από το Θεό με το χάρισμα της καθοδήγησης είναι η πραγματική βίωση της υπακοής. «Ο Γέροντας είναι εν εταίρα μορφή ο ίδιος ο Χριστός», είπε χαρακτηριστικά.

Ως κύρια γνωρίσματα του Γέροντα, μεταξύ άλλων, ανέφερε «την απέραντη αγάπη του προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο…», τη «μεγάλη του ταπείνωση…»την «διακριτική καθοδήγηση την οποία προσφέρουν στα τέκνα τους», «τα χαρίσματα της προόρασης και της διόρασης…», ενώ αναφέρθηκε και σε θαυματουργικά περιστατικά από τη ζωή των τριών γεροντάδων.

 
Στη συνέχεια παρουσίασε με λίγα λόγια τη βιογραφία του Γέροντος Παϊσίου και επικεντρώθηκε στο πώς ζούσε την παρουσία των αγίων ο Γέροντας.

Related posts