29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012»: Η κρίση στην πολιτική (video)

Με συνομιλητή τον Yποψήφιο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Kώστα Mπαλωμένο, συζήτησε το θέμα «Η κρίση στην πολιτική» ο Θεολόγος – Μουσικός κ. Ηλίας Λιαμής, στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Nαού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς καί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Λιαμής αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του θέματος, λέγοντας πως ερέθισμα για τον τίτλο της συζήτησης ήταν μία είδηση που παρακολούθησε στην τηλεόραση και τον έκανε να αισθανθεί «εξαπατημένος άνθρωπος».


Μέσα από παραδείγματα, κατέδειξε πως «είμαστε ήσυχοι όταν είμαστε απόντες», από αντικείμενα και θέματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν, τονίζοντας ότι το να έχουμε μια τάση ως άνθρωποι να κρυβόμαστε και να θέλουμε να διατηρούμε την ανωνυμίας μας, αποτελεί «στάση πολιτικής συμπεριφοράς».

κ. Ηλίας Λιαμής


Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με έναν άνθρωπο ο οποίος, ασχολείται με θέματα διεθνών κρίσεων, δεν είναι πολιτικός, αλλά επί σειρά ετών κοντά στους πολιτικούς όπως είπε ο ίδιος, αναφέροντας πως θα μιλήσει ως ένας άνθρωπος που μπορεί να βλέπει και πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, αλλά και πως, από την άλλη μεριά, αντιλαμβάνεται ο κόσμος τα του πολιτικού συστήματος.

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί ορισμοί της λέξεως «κρίση» και πως είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται σε πολλές επιστήμες και γνωστικά παιδεία. Χαρακτήρισε την κρίση ως ένα απρόσμενο γεγονός που μας αιφνιδιάζει και ως μία κατάσταση που διαταράσει την ομαλή λειτουργία και δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό στον οποίο εμφανίζεται.

Υπογράμμισε με έμφαση πως εάν δεν έχουμε μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσεως, τα προβλήματα που θα επιφέρει θα είναι πολλά. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η κρίση τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά», είπε χαρακτηριστικά.

 

κ. Κώστας Μπαλωμένος

Αναφερόμενος τόσο στη παγκόσμια κρίση όσο και ειδικότερα στην Ελληνική, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος και το τέλος της κρίσης αυτής» ενώ σημείωσε ότι «εάν ήξεραν τον τρόπο αντιμετώπισης θα τον είχαν εφαρμόσει». Συνέχισε λέγοντας πως κακώς όλοι εστιάζουν στην οικονομική κρίση, γιατί αυτό είναι αποτέλεσμα μια άλλης κρίσης που προϋπήρχε.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Μπαλωμένος ανέφερε ότι η χώρα μας είναι κραυγαλέα περίπτωση κρίσης που δημιουργήθηκε από τον στρεβλό τρόπο διακυβέρνησης μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «σήμερα διαπιστώνουμε πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έχουν γίνει και καλούμαστε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα που έπρεπε να είχε γίνει σε διάστημα 20 ετών».

Τόνισε ότι το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι «δεν υπήρξε κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του πολίτη και του κράτους», ενώ κάνοντας λόγο για τις δικές μας ευθύνες, των πολιτών, σημείωσε ότι δομήθηκε ένα στρεβλό πολιτειακό και πελατειακό σύστημα μέσα από το οποίο «ποτέ δεν ψηφίσαμε με βάση το κοινό καλό». «Υπήρξε ένα σύστημα του δούναι και λαβείν. Οι πολίτες συντηρούσαν αυτό το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί εξυπηρετούσαν τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλομένος.

Τόνισε πως η χώρα μας δεν στάθηκε στα πόδια της από την αρχή, κάνοντας λόγο για προβληματικούς θεσμούς οι οποίοι δεν γεννήθηκαν μέσα από την Ελληνική κοινωνία, αλλά δόθηκαν εξ αρχής από τους ξένους

Υπογράμμισε πως «το πολιτισμικό σύστημα που δομήσαμε νοσεί» ενώ ανέφερε πως «η κρίση της πολιτικής είναι βαθύτερη, είναι σφαιρική, είναι ένα σύστημα για το οποίο ευθυνόμαστε όλοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο».

Αναφερόμενος στα πολιτικά πρόσωπα τόνισε ότι «έχουμε φύγει από την εποχή των πολιτικών ηγετών και πήγαμε στην εποχή των πολιτικών managers», συμπληρώνοντας πως οι ταγοί της χώρας είναι κατώτεροι των περιστάσεων και το ανάστημά τους δεν είναι αυτό που απαιτεί η χώρα στην παρούσα συγκυρία. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν πολιτικοί που θα εμπνεύσουν τον κόσμο, κάνοντας παράλληλα λόγο και για ευθύνες των πολιτών «που επιλέγουν ποιος θα τους κυβέρνηση».

Τόνισε ότι στην αρχαία Ελλάδα ήταν τιμή να συμμετέχεις στα κοινά, ενώ διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σήμερα δεν συμμετέχει πουθενά και αρκείται μόνο στην κριτική. «Δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι το Ελληνικό κράτος ψηφίζει νομούς που δεν τους εφαρμόζει, συμπληρώνοντας πως για να λειτουργήσει μια κοινωνία πρέπει να υπάρχει σεβασμός.

«Όταν έχεις μια κρίση το πρώτο πράγμα που πρέπει να κανείς είναι να εντοπίσεις τα αίτια αυτής της κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμένος τονίζοντας πως εάν δεν εντοπίσεις τα αιτία δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα, συμπληρώνοντας πως «όταν βρίσκεσαι σε κρίση χρειάζεσαι ψύχραιμους ανθρώπους».

Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο και πως εάν δεν γίνουν αυτά που πρέπει θα χρεοκοπήσουμε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως εάν η χώρα χρεοκοπήσει, αυτά που ζούμε τώρα δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα συμβούν.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί το κράτος και δεν μπορεί να κάνει ότι χρειάζεται» είπε ο κ. Μπαλωμένος και θέλοντας να ολοκληρωθεί αισιόδοξα η συζήτηση τόνισε πως πρέπει να υπάρξει νηφαλιότητα και συναίνεση από όλους. «Είμαστε στην καλύτερη χώρα του κόσμου και ο πιο δυναμικός και έξυπνος λαός που υπάρχει», κατέληξε.

Μετά το τέλος της συζητήσεως υπήρξε διάλογος μεταξύ των συζητητών και των παρισταμένων ακροατών και δόθηκε η δυνατότητα να λυθούν αρκετές απορίες που προήλθαν από τη συζήτηση.
Ειδικά για τη συζήτηση αυτή ζωγράφισε τον πίνακα που διακόσμησε τον χώρο ο σπουδαστής ζωγραφικής κ. Χρήστος Πίττας.

Related posts