26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012» Η Ιεραποστολή στην Νοτιοανατολική Ασία

Ένα νοερό ταξίδι στην Ιεραποστολή της Νοτιοανατολικής Ασίας, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκτάριος, ο οποίος αρχικά ανέφερε ότι η Ιεραποστολή της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει ζωή τα τελευταία 20 χρόνια μιας και η Ιερά Μητρόπολη Χονγκ-Κονγκ Ιδρύθηκε το 1996. «Η ιστορία της Μητροπόλεως είναι πολύ σύντομη χρονικά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα χρόνια της Ιεραποστολής «είναι γεμάτα και με πνευματικές χαρές, αλλά και στεναχώριες, με πολλούς αγώνες και λύπες».

Επεσήμανε πως τα πράγματα στην Ιεραποστολή δεν είναι τόσο απλά. «Πίσω από όλα αυτά που βλέπετε σε φωτογραφίες, χρειάζεται πολύς κόπος, πολύς ιδρώτας και πολλές φορές και πολλά δάκρυα για να μπορέσει κάτι να στηθεί, κάτι να ξεκινήσει και βέβαια πολύ προσευχή για να το χαριτώσει η Χάρις του Θεού και το Άγιο Πνεύμα να το αυξήσει και να του δώσει τη δυνατότητα να έχει καρποφορία», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μέσα από προβολή σχετικών φωτογραφιών, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ-Κονγκ, αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως Σιγκαπούρης, πρώτος Μητροπολίτης της οποίας είναι ο κατά σάρκα αδελφός του κ. Κωνσταντίνος.

Ανέφερε ότι οι δύο αυτές Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλύπτουν συνολικά 23 χώρες. «Καλύπτουν γεωγραφικά μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη μας και σίγουρα την μεγαλύτερη πληθυσμιακά», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως είναι ένας κόσμος τελείως διαφορετικός από τη Δύση, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν 47 Ορθόδοξες Κοινότητες με 25 χτισμένους Ιερούς Ναούς (οι υπόλοιπες κοινότητες νοικιάζουν χώρους ή χρησιμοποιούν κάτι πρόχειρο για τη Λατρεία).

«Δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα να έχουμε χτισμένο Ιερό Ναό», λόγο του κόστους μιας και στην Ασία υπάρχουν δύο οικονομικές ταχύτητες, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ περιγράφοντας τις δυσκολίες χτισίματος Ιερού Ναού, τόνισε πως «είμαστε πολύ λίγοι», συμπληρώνοντας πως «σε αυτά τα μέρη δεν υπήρχαν ποτέ Ελληνικές Κοινότητες ή κοινότητες Ορθοδόξων άλλων εθνικοτήτων».

Επεσήμανε πως οι δύο αυτές Μητροπόλεις ονομάζονται Ιεραποστολικές γιατί ουσιαστικά ξεκινούν από το μηδέν. «Πρέπει να δημιουργήσουμε κοινότητες Ορθοδόξων», είπε, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις δύο Μητροπόλεις 31 κληρικοί και δύο Ιερές Μονές.

Υπογράμμισε επίσης πως οι Μητροπόλεις εκεί δεν χρηματοδοτούνται από κανέναν, δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία και πως η Μητρόπολη έχει αναλάβει όλα τα έξοδα (μισθούς και συντήρηση οικημάτων). «Όλα αυτά γίνονται από τις δωρεές των φίλων της Ιεραποστολής», υπογράμμισε.

«Η φιλανθρωπία είναι ένα έργο αγάπης. Δεν μένουμε στη θεωρία, προχωρούμε και στην πράξη», τόνισε ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για το Φιλανθρωπικό έργο των δύο Μητροπόλεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 8 Ιατρεία, 2 Κλινικές, 2 Ορφανοτροφεία, 5 Νηπιαγωγεία, 10 Δημοτικά Σχολεία, 2 Γυμνάσια και 1 Θεολογικό Σεμινάριο στο οποίο διδάσκεται και η Ελληνική γλώσσα.

Μιλώντας για την κάθε χώρα και περιοχή ξεχωριστά, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητές τους και τόνισε ότι «δυστυχώς σε αυτά τα μέρη ο μεγάλος θεός είναι το χρήμα», ενώ θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση των χωρών και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δραστηριοποιηθούν, σημείωσε πως στην Ασία υπάρχουν δύο αρχαία θρησκεύματα: Ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει και το Ισλάμ που είναι αρκετά φανατικό».

«Ξεναγηθήκαμε» στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λουκά, «ένα χώρο μικρό, αλλά πολύ ζεστό», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Νεκτάριος, όπου «οι Ακολουθίες τελούνται κυρίως στην Αγγλική», ενώ πήραμε μία γεύση από όλες τις μεγάλες εορτές (Χριστούγεννα – Πάσχα – Θεοφάνεια, Δεκαπενταύγουστο κλπ).

Ο Μητροπολίτης Χονγκ-Κονγκ, παρουσίασε επίσης εικόνες από την έκθεση με τίτλο «Το κομποσχοίνι» όπου, όπως τόνισε, δίδεται με αυτό τον τρόπο μια εικόνα για το τι είναι Ορθόδοξη Πνευματικότητα, «κάτι το οποίο είναι τελείως ξένο γι αυτούς». «Μέσα από τέτοιες εκθέσεις, μπορείς να τους περάσεις την Ορθόδοξη διδασκαλία», συμπλήρωσε.

Αφού ακούστηκε το Απολυτίκιο της Παραμονής των Θεοφανείων στα Κινέζικα, η ξενάγηση συνεχίστηκε στην πολυεθνική Σιγκαπούρη (νησί του λιονταριού).

«Οι Βαπτίσεις μας, οι περισσότερες, είναι ενηλίκων», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος θέλοντας να τονίσει την Ευλογία που έχουμε όσοι γεννηθήκαμε σε Ορθόδοξα μέρη. Ανέφερε πως «εμείς έχουμε πίσω μας μια ιστορία Χριστιανισμού 2000 χρόνων. Εκεί οι παλιοί μας Χριστιανοί έχουν μια ιστορία 20 χρόνων. Είναι νεοβαπτισμένοι και ουσιαστικά προσήλυτοι».

Στη συνέχεια παρουσιάζοντας μικρό απόσπασμα από την ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου, σημείωσε πως είναι συγκινητικό να ακούς το απολυτίκιο της Πεντηκοστής στα μέρη αυτά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ενθρόνιση ενός νέου Επισκόπου. «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, το οποίο και σήμερα συνεχίζει να ενεργεί όπως και τότε, στέλνοντας Αποστόλους και μαθητές να μαθητεύσουν πάντα τα έθνη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως  «και εκεί το Άγιο Πνεύμα είναι παρών και θα είναι παρών».

Ο Μητροπολίτης Χονγκ-Κονγκ μίλησε και για την μεγάλη Ευλογία να υπάρχουν μεταφρασμένα Βιβλία στα Κινεζικά, περιγράφοντας παράλληλα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο αυτό. «Αυτά είναι τα πρώτα Ορθόδοξα βιβλία που μεταφράζονται στη γλώσσα τους μετά από 20 αιώνες Χριστιανισμού», σημείωσε.

 «Όλες αυτές οι περιοχές έχουν δύο πρόσωπα. Είναι το καλό όπου ζουν οι πλούσιοι και υπάρχει και αυτό το πρόσωπο όπου μένουν οι φτωχοί με τις καλύβες», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νεκτάριος, ενώ παρουσίασε με υπερηφάνεια και τον καινούριο Ιερό Ναό Θεοφανείων του Κυρίου στη Τζακάρτα, όπου «χρειάστηκαν 15 χρόνια για να χτιστεί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Προβάλλοντας φωτογραφία η οποία παρουσίαζε «ένα ολόκληρο χωριό να βαπτίζεται στο ποτάμι», τόνισε πως στα θέματα Κατηχήσεως τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. «Θέλουμε αυτός που θα αιτηθεί να γίνει Ορθόδοξος Χριστιανός, να Κατηχηθεί σωστά και να δούμε και τις προθέσεις του» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «για αυτό και η Κατήχηση θα ξεπεράσει τον ένα χρόνο».

Παρουσίασε φωτογραφίες και εικόνες καταστροφής από όσα άφησε πίσω του το τσουνάμι, τονίζοντας πως εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο δρόμο, με αντιφατικές εικόνες πλουσίων και φτωχών περιοχών.

Έκανε αναφορά στο Φιλανθρωπικό έργο των Μητροπόλεων Χονγκ-Κονγκ και Σιγκαπούρης και υπογράμμισε πως στην Ασία δεν υπάρχει δημόσια παιδεία και για το λόγο αυτό αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα οι υποτροφίες που δίνει η Μητρόπολη, ενώ ανέφερε ότι «ο πρώτος Ορθόδοξος Ιερέας του Πακιστάν, χειροτονήθηκε, εδώ στην  Ευαγγελίστρια».

«Και εκεί κηρύσσεται το όνομα του Χριστού, με όσα μέσα διαθέτουμε», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «τα πάντα και οι πάντες βρίσκονται στα χέρια του Θεού»

Ως αποχαιρετισμό, προβλήθηκε video με τις κοπέλες του Ορφανοτροφείου στην Ινδία να ψάλλουν το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων.

Related posts