18 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2012»: Η εθελοντική προσφορά στις ημέρες μας (video)

Την 25ετή εμπειρία της για την «παροχή εθελοντικής βοήθειας στις μέρες μας», μετέφερε η κ.  Σουζάνα Κουμτζή, Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Περιφερειακού Τμήματος Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…»


«Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται στο πως βοηθά και υποστηρίζει τα αδύναμα μέλη της», τόνισε η κ. Κουμτζή, συμπληρώνοντας πως η έλλειψη οικονομικών πόρων στις μέρες μας, πλήττει άμεσα την φροντίδα προς τον συνάνθρωπο και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι κλπ.

Υπογράμμισε πως όλο και πιο συχνά νέοι άνθρωποι ζητούν να προσφέρουν εθελοντικά, έχοντας ως κύρια ανάγκη τους να πάψουν να είναι θεατές και να προσφέρουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο

«Ο εθελοντής είναι ένας ενεργός πολίτης» είπε η κ. Κουμτζή, που παίρνει θέση απέναντι στην γενικότερη κατάσταση και γίνεται μέρος της ομάδας που παρέχει βοήθεια και στηρίζει τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Σημείωσε ότι «ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία» αν και εμπεριέχει την έννοια της αγάπης προς τον άνθρωπο με πρόθεση να παρέχεται βοήθεια σε οργανωμένη βάση και ανέφερε πως «για τον Ερυθρό Σταυρό εθελοντισμός σημαίνει προσφορά βοήθειας χωρίς χρήματα σε άτομα που έχουν ανάγκη, χωρίς διάκριση σε σχέση με την ηλικία, το φύλλο, την εθνικότητα, το θρήσκευμα ή τις πολιτικές πεποιθήσεις».

Έκανε λόγο για το προφίλ των εθελοντών και ανέφερε ότι εθελοντής μπορεί να γίνει κάθε άνθρωπος που δεν έχει ψυχικά ή σωματικά προβλήματα και που θα μπορεί να αναλάβει με υπευθυνότητα αυτό που θα του αναθέσουν.

Τόνισε ότι η εκπαίδευσή τους γίνεται από ειδικούς του χώρου όπου «μέσα από την εκπαίδευση, οι εθελοντές καταφέρνουν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με κάποια ποιότητα».


Αναφέρθηκε στα κίνητρα που ωθούν έναν άνθρωπο να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό τονίζοντας ότι «αυτά που παίρνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που δίνουν» και μίλησε για τις αρχές και τις αξίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος ανέφερε ότι «οι εθελοντές γίνονται τα φωτεινά παραδείγματα και μειώνουν τους αρνητικούς παράγοντες ατομικισμού και της οικογενειακής εσωστρέφειας», υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «εάν η εργασία είναι χαρά και δημιουργία, τότε η εθελοντική εργασία είναι δώρο Θεού. Είναι αγάπη»
Αμέσως μετά παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Ε.Ε.Σ.
Κώστας Δαντίλης

Related posts