Ιούνιος 18, 2019

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2017»: «Απ’ την Πόλη ως την Κρήτη» (video)

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27ης Οκτωβρίου 2017 η παράσταση με τίτλο: «Απ’ την Πόλη ως την Κρήτη».

Ο Στέφανος Δορμπαράκης, ο Ισίδωρος Πάτερος και ο Νίκος Παραουλάκης μας ταξίδεψαν σε μέρη αγαπημένα συνενώνοντας τους παλαιούς και παραδοσιακούς ήχους με πιο σύγχρονα και φρέσκα ακούσματα. Η λαϊκή  κιθάρα δίνοντας τον ρυθμό και την αρμονία «μπλέχτηκε» με το κανονάκι και το νέυ, ενώ ύστερα το πιάνο συνόδευσε διακριτικά το τρίχορδο μπουζούκι και τις πενιές του μπαγλαμά. Για να ολοκληρωθεί πλέον αυτή η πολυηχία στο τέλος με την παρουσία των κρητικών οργάνων και συγκεκριμένα με το μπουλγαρί, το θιαμπόλι και το μαντουράκι.

Την αφορμή αυτής της παράστασης, όπως άλλωστε ανέφεραν οι τρεις μουσικοί στο τέλος της εκδήλωσης, αποτέλεσαν οι ρίζες και των τριών αυτών φίλων καθώς και οι τρεις «κρατούν», όπως λαϊκά θα λέγαμε, από τα μέρη αυτά. Το ταξίδι δηλαδή από την Πόλη ως την Κρήτη με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σμύρνη, το Αιγαίο και τον Πειραιά αποτελεί ένα φόρο τιμής των τριών αυτών μουσικών στις καταγωγές των προγόνων τους.

Χαρακτηριστικά ηχοχρώματα της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης όπως ο Καροτσέρης και ο Σμυρναίικος μπάλος έγιναν ένα με τους ήχους των νησιών του Αιγαίου και του ρεμπέτη Πειραιά. Πατινάδες και μπάλοι των νησιών έδωσαν τη θέση τους στα ζεϊμπέκικα του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά, για να «αγκυροβολήσει» στο τέλος αυτό το μελωδικό καράβι μέσα στα μερακλίδικα σοκάκια της Κρήτης…

Στην ξεχωριστή αυτή παράσταση, στο τρίμηνο πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, συμμετείχαν και οι χοροδιδάσκαλοι Γεώργιος Γκολέμης και Παύλος Γκολέμης.

Στέφανος Δορμπαράκης
Ισίδωρος Πάτερος
Νίκος Παραουλάκης
Γεώργιος Γκολέμης και Παύλος Γκολέμης

Related posts